7 bizarr külsejű állat

Magazin

2016/11/07

Korábban már foglalkoztunk a furcsa külsejű állatokkal, cikksorozatunkban most újabb érdekes lényeket mutatunk be. Ők az élő bizonyítékai annak, hogy a határtalan kreativitással megáldott természetben a nem kimondottan szemet gyönyörködtető állatoknak is jut hely.

Karcsú galléros cápa
A Chlamydoselachus anguineusis egy ritka cápafaj, mely a tenger mélyén él. Élő kövület, vagyis több ezer éve változatlan formában maradt fenn. Olyan szélesre tudja nyitni az állkapcsát, hogy képes egyben lenyelni a nagyobb méretű zsákmányait is.

Sivatagi varacskosdisznó
A Phacochoerus aethiopicus Afrikában őshonos, és két, ismert afaja közül ma már csak az egyik él, elsősorban Etiópiában, Szomáliában és Kenyában. A másik alfajt, amely egykoron Dél-Afrikában élt, a vadászat és a 19. század végén dúló marhapestis járvány pusztította ki. A sivatagi varacskosdisznó veszélyeztetettségét a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) a „sebezhető” kategóriába sorolta.

Dumbo-polip
A Grimpoteuthis discoveryi nevű polipfaj bizonyos szögből Dumbóra, a rajzfilmfigurára hasonlít, innen kapta becenevét. A Grimpoteuthis-fajok a tenger mélyén élnek, 3000-4000 métertől egészen 7000 méteres mélységig.

Pireneusi pézsmacickány
A Galemys pyrenaicus, ahogy a neve is mutatja a Pireneusok hegyeiben él, patakok és tavak környékén, mivel elsősorban a vízben vadászik. Lakóüregeket viszont a parton ás magának. Ormánya különösen mozgékony, mivel ennek segítségével túrja az iszapot élelem után. Ez a faj is szerepel a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) vörös listáján.

Füles keselyű
A Torgos tracheliotos Afrikában és az ahhoz közeli területeken él. Dögevőkre jellemző, kopasz feje praktikus célokat szolgál, így ugyanis nem tapad tollaira a vér táplálkozás közben. Ő szintén szerepel a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) vörös listáján.

Borneói nagyorrúmajom
A Nasalis larvatus képeivel gyakran találkozni a különleges állatok listáiban, furcsa külsejét elsősorban jellegzetes orrának köszönheti. Csak Borneó szigetének láperdőiben lehet vele találkozni, ám itt is egyre kevésbé. Az élőhelyét érő erdő-pusztítások következtében immár ez a faj is a veszélyeztetett fajok közé tartozik.

Kardfogú viperahal
Eddig is láthattuk, hogy a tenger mélye számtalan különlegességet rejt. - A Chauliodus sloani is ebbe a csoportba tartozik. Hatalmas fogaival bekerült a Rekordok könyvébe is, mivel a halak közt ő rendelkezik a fejméretéhez képest legnagyobb fogakkal. A meleg és mérsékelt övi tengerek, óceánok lakója, a legnagyobb méretű Chauliodus-faj. Pikkelyei visszatükrözi a fényt, és maga is világít az un. biolumineszcenciának köszönhetően. Ugyancsak szerepel a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) listáján.

Uranoscopus sulphureus, avagy a Csillagvizsgáló-hal
A mélytengerek másik különlegessége a csillagvizsgálónak is nevezett halfaj, melynek szeme a fején található. Az Indonéz-szigetvilág környékén él és úgy vadászik, hogy beássa magát a homokba, és felugrik, amikor a potenciális zsákmány elhalad felette.

Szeretnénk, ha Ők nem tünnének el, mint például Ők. Nemrég jelent meg a WWF Élő bolygó riportja, mely szerint 2020-ra a vadon élő állatok kétharmada halhat ki. A sokkoló jelentésről itt olvashat.

 

forrás: bbc.com, wikipedia.org

A rovat új hírei

Hasonló

Narancssárga aligátorra leltek

Rejtély, hogy vajon minek köszönheti különleges színét a dél-karolinai aligátor. A szokatlan megjelenésnek több oka is lehet, ...