"Zombikorallokat" fedeztek fel a kutatók

Hír

írta: MTI
2016/06/23

Egészségesnek tűnő, ám szaporodásra képtelen "zombikorallokkal" teli zátonyokat fedeztek fel kutatók a karibi térségben, ami azt jelenti, hogy ezek a virágállatok sem tudnak segíteni a korallfehéredés áldozatává vált törékeny ökoszisztémák újra-benépesítésében.


A hawaii Nemzetközi Korallzátony Szimpóziumon ismertetett új tanulmány készítői a karibi térség 327 korallkolóniájától származó minták alapján vizsgálták meg a térség egyik legnépesebb korallfajtája, a súlyosan veszélyeztetett Acropora palmata reprodukciós képességét - írta a The Guardian.

A szakemberek az Egyesült Államok délkeleti részén fekvő Florida Keys két területén is spermium és petesejt nélküli korallokra bukkantak, ami azt jelenti, hogy az állatoknak semmi esélye a szaporodásra. A kutatók szerint az Acropora palmata ezen egyedei gyakorlatilag élő halottak, vagyis "zombikorallok" és végül biztosan el fognak pusztulni, tehát nem tudnak segíteni a korallfehéredés áldozatává vált zátonyok újra-benépesítésében.

A jóval messzebb fekvő Santa Cruz térségéből származó két mintában azonban 100 százalékban reprodukcióra képes korallokat azonosítottak a szakemberek. A Közép-Floridai Egyetem munkatársaként dolgozó John Fauth szerint ez azt bizonyítja, hogy a legkedveltebb turistacélpontoknál a legsúlyosabb a helyzet.

Egy másik vizsgálat a világszerte több ezer fényvédőmárkában megtalálható oxibenzont mutatott ki a Hawaiit, Floridát és az Amerikai Virgin-szigeteket övező vizekben. Ez a kemikália megöli a korallokat, módosítja a felnőtt példányok DNS-ét, jóval hajlamosabbá téve őket az akár halálos kimenetelű kifehéredésre is, és olyan torzulásokat eredményez lárvaállapotban, ami szinte lehetetlenné teszi a normális fejlődést.

Egy korábbi tanulmány kimutatta, hogy a turistaparadicsomok térségében lévő korallzátonyoknál a legmagasabb az oxibenzon-koncentráció, dagály idején ugyanis a víz begyűjti az emberekről lefolyt napvédőket a strandokról.

A korallfehéredést a tengervíz hőmérsékletének emelkedése okozza, aminek hátterében a klímaváltozás és a Csendes-óceán trópusi vízfelszínének felmelegedését okozó El Nino légköri jelenség áll.

Amikor a tengervíz túlságosan felmelegszik, a korallokban élő, azok színét adó algák kilökődnek és csak a fehéres színű mészváz marad utánuk. Ha a folyamat hosszan tart, a korallok elpusztulnak, ami súlyos csapást jelent az élőhelyként és táplálékként a korallokra támaszkodó halakra és rajtuk keresztül az emberekre is.

forrás: MTI

A rovat új hírei

Hasonló