Nagyobb összeghez jutnak a méhészetek

Hír

2018/01/11

A korábbi keret bővítésének köszönhetően évente 340 ezer euróval nagyobb keretösszeg, vagyis 5 millió 35 ezer euró áll a magyar méhészek rendelkezésére - mondta Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára az Állatorvostudományi Egyetem Méhészeti és Méhegészségügyi továbbképző konferenciáján, Budapesten.

A méhcsaládsűrűséget tekintve (mely meghaladja a 12 méhcsalád/km2-t) Magyarország első Európában, a magyar méz pedig kiváló, minőségének fenntartását a Magyar Méhészeti Nemzeti Program keretében végzett vizsgálatok is segítik - mondta Nagy István. A minőségellenőrzést az élelmiszerlánc-felügyeleti hatóság folyamatosan végzi, amelyek keretében monitoring-vizsgálatokat és szúrópróbaszerű ellenőrzéseket folytatnak.

A magyar méz 73 százalékát nagybani felvásárlóknak és kereskedőknek, 25 százalékát közvetlenül a fogyasztóknak értékesítik, további 1-1 százaléka pedig kiskereskedőkhöz és üzletekhez, valamint ipari felhasználókhoz kerül - ismertette az államtitkár.

A Földművelésügyi Minisztérium és az OMME stratégiai partnerségi megállapodásának köszönhetően közös munka folyik például a növényvédelemmel kapcsolatban.  Ennek lényege, hogy a szabályrendszer garantálja azokat a feltételeket, amelyek a méhekre veszélyt nem jelentő, optimális gazdálkodást tesznek lehetővé.

A méhészkedés értéke milliárdokban mérhető, jelentősége a beporzáson keresztül az ökológiai egyensúly fenntartásában, a biológiai sokféleség megőrzésében is vitathatatlan, a 100 leggyakoribb haszonnövény 70 százalékát ugyanis rovarok porozzák be.

forrás: FM

A rovat új hírei

Hasonló

Ha a méhek kipusztulnak

Ha a méhek kipusztulnak, az emberiségnek is csak négy éve marad - mondta állítólag Einstein.