A rémkaticák inváziója

Hír

2014/12/29

Az inváziós fajok közül a harlekinkatica jelenti az egyik legkomolyabb természetvédelmi veszélyt Magyarországra nézve.

Mint minden behurcolt faj, a harlekinkatica (Harmonia axyridis) sem illik a magyar faunába. Biológiai védekezés céljából telepítették be Ázsiából Európába. Ahogy az már lenni szokott a betelepítést követően elszabadult. Első önálló populációit Franciaországban, Svájcban, Belgiumban és Hollandiában azonosították. A 1990-es évek közepe óta terjed megállíthatatlanul. Természetes ellenség hiányában szaporodása alig korlátozott. A fő probléma pedig, hogy ugyan azt a nishe-t, életteret foglalja el, mint az őshonos katicáink. Testmérete és egyedszáma sokkal nagyobb, így a táplálékforrásért folytatott harc nyertese, sőt még az útjába akadt katicákat is felfalja. Nem véletlenül nevezik „rémkaticának” is. Sok színváltozatban fordul elő. Az USA-ban a betelepítési program után egy évtized alatt az ország leggyakoribb katicajajává vált. Sajnos mezőgazdasági kárt is okozhat azzal, hogy megrágja a gyümölcsfák virágát, termését. Hazánkban 2008-ban a fajt Merkl Ottó írta le Szigetszentmiklóson, s azóta az ország teljes területén elterjedt. Ha találkozik a fajjal, akkor fotózza le és küldje be a képet a http://www.coleoptera.hu oldalra. Ezen az oldalon történik a harlekinkatica monitorozása.

Gyors terjedésének az oka

  • Gyors szaporodás, természetes ellenség hiánya.
  • Hazánk éghajlatához jól alkalmazkodott.
  • Az őshonos katicákhoz képest testmétere nagyobb.
  • Vegyszeres és biológiai védekezéssel szemben nagy ellenállóságot mutat.

Hazánkban elsősorban a következő fajokat veszélyezteteti

  • hétpettyes katica (Cocinella septempunctata)
  • kétpettyes katica (Adalia bipunctata)
  • szemfoltos katica (Anatis ocellata)

Védekezés
Ősszel hatalmas csapatokban keresik fel az épített környezetet telelés miatt. Ilyenkor sokan találkozhatnak azzal a problémával, hogy lapátolni kell őket ki az ablakpárkány alól. A harlekinkatica meg is haraphatja az embert, amely következtében a bőrön pirosság és enyhe duzzanat keletkezhet a befecskendezett emésztőenzim következtében.

Ha teljesen meggyőződött arról, hogy harlekinkaticát talált, akkor el lehet pusztítani. Vegyszert használni ellenállósága miatt nem célszerű, azonban a porszívó sokat segíthet. A késő ősztől kora tavaszig terjedő időszakban a katicák anyagcseréje úgy lecsökken, hogy a rovarirtók ellenük alig hatnak.

A Harlekin Projekt célja, hogy feltérképezze a Harlekinkatica terjedésének sebességét. Ebben sokat segíthet mindenki.

A rovat új hírei

Hasonló

Inváziós növényeket irtanak

A Kiskunsági Nemzeti Parkban irtják az agresszívan terjeszkedő növényeket, melyek kiszorítják élőhelyükről az eredeti ...