Alcatraz: Ami egykoron börtönsziget volt, ma zöldenergiával üzemelő múzeum

Magazin

2017/03/15

Az Egyesült Államok hajdan leghírhedtebb börtöne mára az ország legnagyobb zöld mikrohálózatának ad otthont.

A mikrohálózatok kisléptékű elektromos hálózatok, melyek egyes épületek vagy épületegyüttesek energiaellátását bizosíthatják az egyetemi kampuszoktól kezdve az olyan, infrastruktúrától távol eső, nehezen megközelíthető helyekig, mint amilyen a San Franciscó-i öbölben található Alcatraz-sziget is.

Az Alcatraz majdnem 30 éven keresztül, 1934 és 1963 között az Egyesült Államok legbiztonságosabb börtöneként volt ismert, míg magas fenntartási költségei miatt be nem zárták. Később múzeummá alakították át, így 1972 óta látogatható.

Az alcatrazi mikrohálózat hibrid rendszer, mely napelemmel és dízelgenerátorokkal működik. A napelemek energiát termelnek, mely táplálja az akkumulátorokat és az átalakítókat. Amikor az akkumulátorok lemerülnek, a dízelgenerátorok bekapcsolnak és folytatják a töltést, amíg fel nem bukkan újra a nap, így újra a napelemek vehetik át az áramellátást.

A hálózatot 2012-ben szerelték fel, és azóta 45% csökkent a fosszilisenergia-fogyasztás, és jelentősen csökkent a szén-dioxid-kibocsátás, ami nemcsak a fenntartás költségeit csökkenti, de a helyi élővilágra is kedvező hatással van.

Az Alcatraz persze nem csupán megújuló energiahasználata miatt példaértékű, hanem újrahasznosulása okán is: 1972-ben létrehozták a 75 000 hektáros „Golden Gate National Recreation Area”-t, melynek az egykoron hírhedt börtönsziget is része lett különleges természeti és történelmi értékeire való tekintettel. A nagyközönség számára 1973 októberében nyitották meg a szigetet, első évében 50 000 látogatót fogadott. Mára az évenkénti forgalom eléri az 1,3 millió főt. A korábbi börtönépületeken állagmegóvás folyik és földrengésbiztossá tették őket és az ismert veszélyforrásokat kiiktatták.  A vadvilág, így a tengeri madarak is újult erővel népesítik be a szigetet. Tojásaikat az év 8 hónapjában önkéntesek figyelik, számlálják. A sziget egyes részeit szeptembertől februárig lezárják a látogatók elől, hogy a költési időszak zavartalan lehessen. A kertek művelését, az épületek karbantartását és a látogatók körbevezetését szintén önkéntesek végzik, akik az Alcatraz VIPs nevű közösségbe tömörülnek. A sziget emlbematikussá vált világítótornya és a híres ködkürtök ma is üzemelnek, biztonságosabbá téve az öböl közlekedését.

 

forrás: share.america.gov, wikipedia.org

A rovat új hírei

Hasonló

Mi kell egy ökoházhoz?

A meg nem épített ház a legzöldebb ház. Ha mégis építkezünk, akkor méret szempontjából a minimalizmusra és a közműmentes ...

A rovat legolvasottabbjai

Elsüllyedt erdők a világban

A természet ereje által vagy emberi beavatkozás útján örökre elmerült erdők épségben állnak a víz alatt.