Eladó az egykori börtönsziget

Hír

írta: ecolounge
2014/08/11

Egy saját sziget birtoklása manapság igen divatos (no meg persze költséges) hobbi, amit nem sokan engedhetnek meg maguknak. Írtunk is korábban néhány szigetről és Hollywoodi tulajdonosaikról. Persze nem csak a Csendes-Óceánon találhatunk eladó szigeteket, Európa is bővelkedik a tengereken és tavakon található értékesítendő területekben: Májusban írtunk az észak-olaszországi halál szigetéről, amelyet egy olasz üzletember vásárolt meg. Júniusban Horvátország legzöldebb szigetét mutattuk be, amelyen valószínűleg csak azért nincs kint az "eladó tábla", mert területének egyharmada nemzeti park. Több hírügynökség is arról számolt be a napokban, hogy a horvát állam mintegy száz ingatlant értékesítene vagy adna bérbe a közeljövőben. A listán szerepel a legendás börtönsziget is, a 4,7 négyzetkilométer alapterületű "Goli otok".

A mai Horvátország partjainál, az Adriai-tengerben, a Kvarner-öbölben, Rabtól északnyugatra található a "Csupasz-sziget" (vagy más néven Kopasz-sziget). Ahogyan a neve is utal rá, területe teljesen kopár, a déli oldalán található némi növényzet, emellett tagolt partvonalának öblöcskéi még a kikötésre is alkalmatlanok. - Ezen jellemzők miatt a sziget lakatlan volt, egészen az első világháborúig, amikor a Monarchia orosz hadifoglyok börtöneként kezdte hasznosítani a területet.

Azt követően, hogy 1948-ban Jugoszláviát kizárták a moszkvai székhelyű Kominformból, a kommunista és munkáspártok tájékoztató irodájából, 1949-ben a szigetet hivatalosan Jugoszlávia titkos állami férfi börtönének és munkatáborának jelölték ki. Onnantól kezdve elsődlegesen Josip Broz Tito jugoszláv elnök politikai ellenfeleit száműzték oda, később Sztálinhoz hű jugoszláv politikusokat, értelmiségieket is erre a börtönszigetre zárták. 1956 után már köztörvényes bűnözők és gyilkosok is töltötték ott büntetésüket.

A börtönkomplexum működését tekintve a szomszédos Sveti Grgurhoz volt hasonló, ahol női foglyokat tartottak. Az épületeket itt is a helyszínen bányászott kövekből építették. A létesítményt több barakk, egy karantén, egy kórház és több más épület alkotta. A foglyokkal nehéz munkákat végeztettek (kőtörés a kőbányában, famunkák, stb.) évszaktól és időjárási viszonyoktól függetlenül. A hivatalos adatok szerint 413 ember veszítette életét Goli otokon, többségük a verésekbe és kínzásokba, vagy azok következményeibe halt bele. A foglyok száma ismeretlen, a források eltérő számokat említenek, a pontos szám 4000 és 32 000 között lehet.

Miután Jugoszlávia kapcsolata normalizálódott a Szovjetunióval, a sziget a Horvát Szocialista Köztársaság által felügyelt börtönné vált. Ettől függetlenül, a börtön továbbra is tabu maradt Jugoszláviában. A börtönt 1988-ban zárták be, de véglegesen csak 1989-ben hagyták el. Az utóbbi 25 évben senki sem foglalkozott karbantartásával, az állagmegóvással, ezért a jelenlegi épületegyüttes igen romos állapotban van.

Manapság csak turisták látogatják hajókirándulások keretében, valamint helyi pásztorok legeltetik nyájaikat a déli oldalon.Eddig körülbelül tíz ajánlat érkezett a szigetre, a potenciális vásárlók többsége Szerbiából és Montenegróból jelentkezett, de a grazi egyetem is érdekelt az ügyben. A horvát illetékesek szeretnék, ha a szigetet emlékhellyé alakítanák át, a potenciális vásárlóknak pedig éppen ilyen terveik vannak.

További képek a szigetről ide kattintva.


Kép forrása / Szerző: Roberta F.

 

forrás: MTI, wikipedia.org

A rovat új hírei

Hasonló