Brutálisan elbántak Cecillel!

Hír

írta: ecolounge
2015/07/29

Egy fogorvosként praktizáló orvvadász megölte, majd lefejezte és megnyúzta Cecilt, Afrika leghíresebb oroszlánját, Zimbabwei nemzeti jelképét.

Zimbabwei természetvédők egy amerikai férfit gyanúsítanak Cecil, Afrika leghíresebb oroszlánjának és a Hwange nemzeti park egyik legelőkelőbb látványosságának meggyilkolásával. Időközben a mészáros beismerte tettét.

A 13 évet élt Cecil legendája három és fél éve kezdődött, amikor fiatalabb, erősebb hímek elűzték a falkájából. A száműzött hímek rendszerint kiesnek az utódnemzésért folytatott harcból, de Cecillel nem ez történt. Egy másik, Jericho nevű, magányos hímmel társulva megszerezték az irányítást két másik falka fölött, melyek közül az egyiknek három nőstényoroszlány is tagja volt. Cecil halála valószínűleg Jericho hatalmának és minden bizonnyal az oroszlánkölykök életének is véget vet, amint az erősebb hímek kiszimatolják a lehetőséget.

Fizetett vadászat
Kedden a Zimbabwei Természetvédelmi Szervezet azt mondta, hogy a férfi körülbelül 50 ezer dollárt fizetett azért, hogy lehetősége legyen meggyilkolni az állatot. Időközben azonban kiderült, hogy a minneapolisi Walter Palmer, akit a bűnténnyel gyanúsítanak, abban a hiszemben volt, hogy legálisan vadászik.

Július 6-a környékén, éjszaka indultak útnak a vadászok, és először íjjal vették célba a ragadozót, megsebesítették, majd 40 órán keresztül követték, míg végül puskagolyóval oltották ki az életét. Ezután a tetemet autójukhoz kötötték és kivonszolták a parkból, megnyúzták és lefejezték.

Botrányos mészárlások
Walter Palmer egyébként fogorvosként praktizál(t), és klinikájának Facebook oldalát nagyon gyorsan elöntötték a dühösebbnél dühösebb kommentek, melynek hatására kénytelen volt bezárni a boltot. Online petíció is indult, mely nemcsak Cecilnek igyekszik igazságot szolgáltatni, de felszólítja a zimbabwei hatóságokat, hogy vegyék komolyabban az illegális vadászat felszámolását.

Időközben maga Palmer is nyilatkozott, tettét bánja, mint fogalmazott, ő abban látja magát hibásnak, hogy egyrészt azt hitte, a zimbabweiek elintézték a szükséges engedélyeket, másrészt nem tudta, hogy az oroszlán ennyire híres.

A mészáros "vadászatainak" története egyébként jól nyomonkövethető az internetes fotóalbumokban, ahol látható többek között jávorantiloppal, medvével, oroszlánnal, de még rinocérosszal is. 2006-ban már egyszer bevonták a vadászengedélyét, mert becsapta a hatóságokat. Erre a vadászatra két helyi lakos kísérte el, akiket letartóztatták és hamarosan bíróság elé idéznek.

Afrikában folyamatos problémát jelent az illegális vadászat, vannak egyenesen erre szakosodott cégek, és a természetvédelmi őrök sem esnek gondolkodóba egy nagyobb összeg láttán. Bevált trükk, hogy a parkőrök nyitva hagyják a kapukat, így az állatok kisétálnak a védett területről (akár ki is hajtják őket a parkból), hogy aztán az orvvadászok kényük-kedvük szerint mészárolhassanak, ahogyan ez most is történt. A természetvédőknek és a jogászoknak minden eddiginél keményebben kell fellépniük, hogy elejét vegyék az ilyen tragédiáknak.

UPDATE: Az ABC News összefoglalója:


Kép forrása / Szerző: Daughter#3

 

forrás: theguardian.com, dailymail.co.uk, time.com

A rovat új hírei

Hasonló

Levideózták az orvvadászokat

A WWF Románia kameracsapdája két orvvadászt kapott lencsevégre, trófea-cipelés közben, a Natura 2000 védettségű ...

Határozat az orvvadászat ellen

Mivel a vadon élő fajok elleni bűnözés súlyos mértékben fokozódott, az ENSZ egy történelmi jelentőségű határozatot fogadott ...

60 százalékuk kihalhat?

A nagytestű növényevő állatok - rinocéroszok, elefántok, zebrák, tevék, gorillák - mintegy 60 százalékát fenyegeti a kihalás ...

Az állatok fele elpusztult!

A WWF kutatása rávilágított, hogy a gerinces fajok populációi a felére zsugorodtak az elmúlt 40 évben.

Az "oroszlánsuttogó"

A zoológus szabadidejében az állatok viselkedését kutatja saját magánrezervátumában.