Többet árt mint használ? - A megújuló energia bányászati szükségletei

Hír

írta: Kiss Gábor
2020/09/24

A fosszilis tüzelőanyagokról a megújuló energiára való áttérés döntő fontosságú az éghajlatváltozás lassítása szempontjából, azonban a napelemek, a szélturbinák és más megújuló energiájú infrastruktúrák létrehozásához bányászatra van szükség, ami súlyosbítja a biológiai sokféleségre - a világ állat- és növényállományára - gyakorolt nyomást. Egyes helyeken az ásványkincsek kitermelése pedig nagyobb kárt okozhat a természetben, mint amennyivel képesek ellensúlyozni a klímaváltozást.

Nature.com-on publikált kutatásban feltérképezték a világ potenciális bányászterületeit és felmérték, hogy ezek közül mekkora terület járul hozzá a biológiai sokféleség megőrzéséhez. A tanulmány szerint a bányászat világszerte kb 50 millió km2-es területet érinthet a Földön. Ennek 82%-a tartalmaz olyan nyersanyagokat, melyek a megújuló energia hasznosításához kapcsolódó eszközökhöz szükségesek. 12 százalékuk található védett területen, 7 százalékuk "a biodiverzitás kulcsfontosságú területein", míg további 14% a vadonban.

Sok esetben ezek az ásványkincsek olyan országokban találhatók, ahol az erőforrás-ágazat nincs szigorúan szabályozva, ami még nagyobb környezeti veszélyt jelent. Például a világ második legnagyobb érintetlen lítiumkészlete Bolívia Salar de Uyuni sómezejében található. Szerencsére ezt a területet a bányászat többnyire nem érinti.

Bolíviában rengeteg problémát okoz a szabályozatlan bányászat:

Mindenképp proaktív tervezésre van tehát szükség. A kihívás most abban rejlik, hogy beazonosítsák, mely fajok vannak a legnagyobb veszélyben. Ezt követően jól meghatározott irányelveket kell kidolgozni.

Az új megújulóenergia-infrastruktúra kiépítéséhez különböző nyersanyagokra van szükség, így például lítiumra, grafitra és kobaltra (többnyire akkumulátorok tárolására használják); cinkre és titánra (főleg szél- és geotermikus energiához használják); valamint rézre, nikkelre és alumíniumra (számos megújuló energiát alkalmazó technológiában használják). A Világbank számításai szerint a felsoroltak előállítása 500%-al nőhet meg 2050-re.


Fotó forrása: commons.wikimedia.com / Szerző: Doc Searls

A rovat új hírei

Hasonló