"Szénnyelő" állatok a klímaváltozás ellen?

Hír

2015/09/25

Ahogy az Antarktisz jege olvad, úgy dolgozik a tengerfenék élővilága a klímaváltozás ellen.

A tudósok több, mint két évtizednyi kutatás után megállapították, hogy az antarktiszi jég csökkenése egyes helyeken olyan tengermélyi élőlények elszaporodásához vezetett, melyek "széncsapdaként" működnek.

- Ahogy olvad a jég, a felszín fényvisszaverő fehér színe sötétkékre vált, ami még több hőt nyel el, így még több jeget olvaszt meg - mondta David Barnes, a British Antarctic Survey (BAS – Brit Antarktiszkutatás) vezetője, amikor részletesen beszámolt a kutatásról a Cell Press nevű tudományos magazinnak.

A kutatók a Nyugat-Antarktiszon gyűjtöttek mintát a mohaállatokból és nagyfelbontású képeken vizsgálták a tengerfenéki élet sűrűségét. Az adatok szerint e mohaállatok testében évről évre egyre több szén kötődik meg, miközben az állatok egyre többen is vannak. Az 1980-as évek óta számuk nagyjából a duplájára nőtt, és évente körülbelül 105 tonna szén-dioxidot kötnek meg. Ez a teljesítmény nagyjából 50,000 hektár trópusi esőerdőével egyenlő, de előnye, hogy az tengerfenéken működik. Mivel a bolygó kétharmada óceán, a vizeknek szintén nagyon nagy szerep jut az éghajlattal kapcsolatos történésekben.

A következő lépésben a kutatók arra keresik a választ, hogy ehhez hasonló jelenség megfigyelhető-e az Északi-sarkon is, ahol a jégolvadás sokkal intenzívebben zajlik.

Hasonló felfedezésről számoltunk be 2014-ben. Akkor a tudósok megállapították, hogy az Egyesült Államok keleti partvidékénél kemoszintetizáló - vagyis napfény helyett szervetlen molekulákból energiát nyerő - élőlényeket találtak a metánkiáramlások egy részének környékén. Erről itt írtunk.


Kép forrása

 

forrás: sciencedaily.com

A rovat új hírei

Hasonló