Szúnyogfelderítés drónokkal

Hír

írta: Kiss Gábor
2013/08/18

Most először vetnek be drónokat szúnyogok felderítése céljából. Helyszín a Florida Keys szigetlánc az USA-ban.

A Florida Keys egy korallokból felépülő szigetlánc az USA-ban. A 200 kilométer hosszúságú területet egyik oldalról az Atlanti-óceán, másik oldalról a Mexikói-öböl határolja. A térség sekélyvizes területei tökéletes környezetet biztosítanak a moszkítók, különösen a tigrisszúnyogok számára, amelyek idén jelentek meg Floridában.

Ahogyan arról korábban már beszámoltunk, az USA-ban egyre komolyabb problémát jelentenek a tigrisszúnyogok. Az ázsiában őshonos rovarok számos veszélyes betegséget terjesztenek, úgy mint maláriát, trópusi náthalázat, és kutyákra veszélyt jelentő szívférget is. Gyors és komoly beavatkozásra van tehát szükség, ezért esett a választás az eredetileg katonai feladatokat ellátó drónokra.

Mi a drón?
A drón pilóta nélküli légi jármű, amelyet elsősorban katonai feladatokra alkalmaznak, így többek közt felderítésre, megfigyelésre, tüzérségi tűz helyesbítésére, vagy épp célmegjelölésre irányított fegyverek számára. A drón ön- vagy távirányítással (leggyakrabban a kettő kombinációjával) rendelkezik, emiatt fedélzetén nincs szükség pilótára.

Szúnyogfelderítő pilóta nélküli gépek
A feladatra specializált drónok a rovarok felderítésében nyújtanak majd komoly segítséget. Hőkameráikkal fogják feltérképezni a moszkítók szaporodási helyeit. A gyűjtött információk kiértékelését követően a szúnyogellenőrök személyesen is ellenőrzik majd a gyanús helyszíneket, hogy szükség esetén bevethessék - célzott módon - a szúnyogirtó helikoptereket.

A szúnyogfelderítő súlya alig több egy kilogrammnál, hosszúsága körülbelül fél méter. Menetideje 90 perc, repülési magassága 70 méter. Jó teljesítményének és kialakításának köszönhetően akár a 60 kilométeres ellenszéllel is megbírkózik. Ára nem olcsó, darabjáért 65 ezer dollárt kér a gyártó.

Ütemterv
A gyártó a szigetláncnál fog tesztbemutatót tartani a szúnyogmentesítéséért felelős illetékeseknek augusztus 26-án, amelyet követ majd az "éles bevetés". Amennyiben a drónok beválnak, várható hogy más államokban is bevetik őket.

 

forrás: uk.reuters.com, wikipedia.org, MTI

A rovat új hírei

Hasonló