Vészesen fogy a Holt-tenger, évente egy métert apad!

Hír

2016/11/28

60 éve még a környező vizekből nyerte vízutánpótlását, azonban ezeknek a forrásoknak egy részét elvezették. Időközben az ipar megtelepedett a térségben, a forró-száraz klíma pedig ugyancsak kifejtette negatív hatását.

Az EcoPeace Middle East nevű környezetvédő csoport adatai alapján évente 1 métert csökken a Holt-tenger vízszintje, ahogy arról már korábbi cikkünkben is beszámoltunk. Az újabb kutatási eredmények azt állítják, haldoklásáért az emberi tevékenység nagymértékben felelős. – Nem egyetlen ország fenyegeti a Holt-tengert, hanem az egész régió – mondta Moritz Küstner, fotós, aki A haldokló Holt-tenger című sorozatban dokumentálta a tó kiszáradását. A fotósorozat itt tekinthető meg.

A Holt-tenger eddig a környező vizekből nyerte az utánpótlást, mint például a Jordán-folyóból, azonban sorsát már akkor megpecsétleték, amikor a ’60-as években ezeknek a forrásoknak egy részét elvezették, hogy biztosítsák a vízellátást. Emellett napjainkban az ásványi anyagok kivonásával foglalkozó ipar is fenyegeti, mely a kozmetikai cégeknek szállít összetevőket, és természetesen a forró és száraz közel-keleti klíma hatása sem elhanyagolható.

A Holt-tenger (héberül Sótenger) - mely besorolását tekintve tónak minősül - Izrael, Palesztina és Ciszjordánia között fekszik, a Föld legalacsonyabb pontján, körülbelül 423 méterrel a tengerszint alatt. A világ legsósabb vizei közé tartozik, sótartalma 34% körül van jelenleg. - Ezt fontos megjegyezni, ugyanis a víz párolgásával ez az arány folyamatosan nő. A hely ugyanakkor töretlenül vonzza a turistákat, sőt, a kiszáradás általi fenyegetettség miatt most mintha még inkább az érdeklődés középpontjába került volna. Ebben a hónapban például 30 maratoni úszó úszta át a Jordáni és Izrael közötti, 9 mérföldes (kb. 14,5 km) szakaszt. Bár maszkot viseltek, hogy védjék arcukat a sótól, ez sem volt elég. Az egyik úszó elmondása szerint úgy érezte, mintha sav marná a szemét. - Barátságtalan itt a környezet, és kevéssé alkalmas emberi életre – mondta Küstner, majd hozzátette: - A víz íze már nem sós, hanem egyenesen mintha méreg lenne.

Tavaly Izrael és Jordánia 900 millió dolláros megállapodást írt alá a Holt-tenger vízszintjének stabilizálásáról. Ennek keretében csatornát építenének a Vörös-tenger és a Holt-tenger között, mely a két ország vízellátást is segítené, emellett évi 300 millió köbméter vizet pumpálnának a Holt-tengerbe. - A Jordániával kötött békeszerződés óta ez a legfontosabb és legjelentősebb egyezmény a két ország között – mondta Szilvan Salom, Izrael energia- és vízügyi minisztere. A csatorna várhatóan három év alatt készül el, és csak akkor derül ki, hogy beváltja-e a hozzá fűzött reményeket.

 

forrás: edition.cnn.com

A rovat új hírei

Hasonló