A Föld legalacsonyabban fekvő édesvizű tava még soha nem volt ennyire sekély

Hír

írta: ecolounge
2017/03/09

Izrael legnagyobb természetes édesvíztározójában rekordalacsony vízszintet mértek.

Az izraeli vízügyi hatóság szóvivője, Uri Sor kedden bejelentette, hogy a múlt század húszas éveiben kezdődött mérések óta az eddigi legalacsonyabb vízállást jegyezték fel ezekben a napokban a Kinneret-tóban, az Izrael északi részén található természetes édesvíztározóban.

Februárban a szokásos csapadéknak csak 10 százaléka esett ezen a vidéken, és ezért csak 22 centiméterrel emelkedett meg a tó, szemben az átlagos 60 centiméterrel. Ezen a télen az őszi esőzések kezdete óta 68 centiméterrel nőtt a Galileai-tenger vízszintje, ami a sokéves átlagnak kevesebb mint a fele. A tenger szintje alatt 213,16 méterrel található tó víztükre jelenleg 16 centiméterrel a határértéknek tekintett szint alatt van.

A Kinneret-tó Izrael legnagyobb édesvizi tava, vízmennyisége körülbelül 4 km³. További ismertebb nevei: Galileai-tenger, Tiberias-tó, a Bibliában Genezáreti tó. 2000 óta a Világörökség várólistáján szerepel, a „Jézus és az apostolok galileai útvonala” gyűjtőelnevezésen belül. A tó egyúttal a Föld legalacsonyabban (209 méterrel a tengerszint alatt) fekvő édesvizű tava is. (Az abszolút rekordtartó a közeli, sós vizű Holt-tenger). Hossza mintegy 21 kilométer, legnagyobb szélessége 13 kilométer.
A tó és vidéke a keresztény vallás szülőhelye is, Jézus a hagyomány szerint jórészt ennek a tónak a környékén élt és hirdette tanait, és a Biblia szerint ez az a tó, amelynek a vizén járt Jézus.

A Jordán folyó vízével sem sokkal jobb a helyzet:  jelentősen csökkent az áramlás, a február eleji másodpercenkénti 15 köbméter helyett csak 10 köbmétert mértek ezen a héten. Tovább folytatódott a Holt-tenger kiszáradása is, amelynek februárban hat centiméterrel csökkent a szintje. Tavaly ilyenkor csak két centiméteres volt a fogyatkozás.

Nemcsak északon, hanem egész Izraelben száraz volt az előző hónap, az átlagos értékeknek csak mintegy felét mérték. Az idei év lehet a negyedik vízben szűk esztendő Észak-Izraelben. A vízügyi hatóság ezért szinte teljesen felfüggesztette a szivattyúzást a Kinneret-tóból, ami vízhiányhoz vezetett az ország északi részén, és ez nyáron várhatóan még fokozódni fog.

A válságot a tengervíz sótalanításával tervezik megoldani. Jelenleg a felhasznált mennyiség fele újrafelhasznált, vagy az öt tengerparti üzem egyikében előállított sótalanított víz. Az ország ivóvizének kétharmada már sós tengervízből származik, és újabb sótalanítók építésével növelni szeretnék ezt az arányt.

 

forrás: MTI, wikipedia.org, ecolounge.hu

A rovat új hírei

Hasonló