Izrael feléleszti a Holt-tengert

Hír

írta: MTI
2013/12/09

A Holt-tenger és a Vörös-tenger közti vízvezeték megépítéséről háromoldalú vízügyi megállapodást írnak alá Izrael, Jordánia és a Palesztin Hatóság képviselői hétfőn Washingtonban.

Szilvan Salom izraeli energia- és vízügyi miniszter az izraeli közszolgálati rádióban hétfőn azt mondta, hogy ”történelmi folyamatról van szó, egy álom megvalósulásáról, a Jordánia, a Palesztin Hatóság és Izrael közötti stratégiai együttműködés jelentős eredményéről”.

A Kéttengeri csatorna és Vörös halott (Red Dead) néven  is emlegetett beruházás évente kétszázmillió köbméter vizet juttat majd a Vörös-tengerből a veszélyeztetett Holt-tengerbe, így késleltetve annak évtizedekkel ezelőtt megkezdődött kiszáradását.

A beruházáshoz kapcsolódóan Jordánia vörös-tengeri kikötővárosánál, Akabánál egy vízsótlanító üzemet is telepítenének, amely évi többmillió köbméter ivóvíz előállítására lesz képes. Ebből Izrael évi 30-50 millió köbmétert, Jordánia pedig 30 millió köbmétert kap majd - írta a Jediót Ahronót című lap hétfői cikkében.

A projekt várhatóan 200-400 millió dollárba kerül, amit különböző országok és szervezetek adományai, valamint a Világbank pénze fedez. A jordániai Arava-völgyben futó első csővezeték megépítésére egy éven belül közzéteszik a nemzetközi pályázatot.

Mivel a Holt-tenger víztükre 427 méterrel a Vörös-tenger szintje alatt van, a víz természetes úton a Vörös-tengertől a kívánt irányba fog folyni a 180 kilométer hosszú vezetékben. A beruházást az aláírástól számított négy-öt éven belül szeretnék megvalósítani.


Kép forrása / Szerző: NASA Goddard Photo and Video's photostream

 

forrás: MTI

A rovat új hírei

Hasonló