A világ jelenleg legnagyobb úszó naperőműve

Magazin

2015/07/14


Japánban megépült a világ legnagyobb úszó naperőműve, mely majdnem 1000 otthon energiaellátását biztosítja. Számos naperőmű projektjének köszönhetően az ázsiai szigetország immáron a világ vezető napenergia-felhasználói közé tartozik.

Japán a fukushimai katasztrófa után bezárta atomerőműveit, és azóta egyre nagyobb figyelmet fordít arra, hogy megújuló energiaforrásokból fedezze az áramtermelését. Speciális támogatási rendszert is bevezettek annak érdekében, hogy 2040-re sikerüljön kizárólag ily módon előállítani az energiát. Jó úton haladnak, ugyanis 2011 óta már megduplázódott az ország napenergia-kapacitása, így jelenleg Kínával és az Egyesült Államokkal karöltve a világ vezető felhasználói közé tartozik. Ha a távlatokat nézzük, az eredmények még inkább szembetűnőbbek, a gyors felzárkózást néhány éven belül akár a vezető szerep is követheti, hiszen amíg 1992-ben Japán 19 MW-nyi áramot termelt napenergiából, 2013-ban ez a mennyiség már 13,532 MW volt. (A gyors iram persze nem csak Japánra jellemző - cikkünk címében nem is véletlen a "jelenleg" szó használata, ugyanis már nem telik el úgy egy fél év - jobb esetben 3-4 hónap -, hogy ne hallanánk egy újabb árapály- szél- vagy épp fotovoltaikus erőmű rekorderről.)

Napelemes úszó sziget
A legújabb napelemes projektek közé tartozik a két, összesen 9000 napelemből álló úszó sziget, mely egyben a világ legnagyobb vízi napelemtelepe is. Az erőművet az elektromos készülékeket gyártó Kyocera építette a Kato városában található tavakon, a Nishihirán és a Higashihirán. Az előbbi 1.7 MW teljesítményű, az utóbbinak pedig 1.2 MW a kapacitása, és várhatóan összesen évi 3,300 MWh-nyi energia termelésére lesznek képesek, mellyel legalább 820 háztartás éves energiallátását biztosítják majd. Az állomás 333 méter hosszú és 77 méter széles, vagyis területe körülbelül 25 ezer négyzetméter.

Gazdaságosabb a vízi építkezés
A vízi építkezés ötletét félig-meddig az a kényszer szülte, hogy az országban aránylag kevés a szabadon felhasználható földterület, emellett azonban számos, a hatékonyság szempontjából fontos előnnyel kecsegtet a tó fenekéhez rögzített elempark. Az úszó elemek például 11%-al energiahatékonyabbak, mintha szárazföldön lennének, mely annak is köszönhető, hogy a víz azonnali hűtést biztosít. A koplexumok emellett földrengésbiztosak és szélállóak - legalábbis 188 km/órás sebességig.

Japán azonban még ennél is nagyobb beruházásokat fontolgat, ezek egyike a Tokió közelébe tervezett naperőmű, mellyel 5000 otthon energiaellátását szeretnék biztosítani.

Jelenleg egyébként a világ legnagyobb kapacitású naperőműve a kaliforniai Topazban található, az 550 megawattos erőmű 160 ezer háztartás áramellátását biztosítja.


Kép forrása: A cikkbe beágyazott youtube videó.

 

A rovat új hírei

Magyarország felé nyit a Tesla

A világ autóipara egy teljesen új korszak előtt áll, és ez különös kihívások elé állítja azokat az országokat, mint amilyen ...

Hasonló

Erőmű az űrben

Hatalmas, napelemes erőművet építene Kína az űrben - ez lenne az emberiség eddigi legnagyobb földöntúli beruházása.

A rovat legolvasottabbjai

Magyarország felé nyit a Tesla

A világ autóipara egy teljesen új korszak előtt áll, és ez különös kihívások elé állítja azokat az országokat, mint amilyen ...

Felére csökken a napelemadó

A magyar napelempiac többségét képviselő iparági egyesület, a MANAP bízik abban, hogy a napelemek  termékdíjának 2018. január ...