A világ jelenleg legnagyobb úszó naperőműve

Magazin

2015/07/14

Japánban megépült a világ legnagyobb úszó naperőműve, mely majdnem 1000 otthon energiaellátását biztosítja. Számos naperőmű projektjének köszönhetően az ázsiai szigetország immáron a világ vezető napenergia-felhasználói közé tartozik.

Japán a fukushimai katasztrófa után bezárta atomerőműveit, és azóta egyre nagyobb figyelmet fordít arra, hogy megújuló energiaforrásokból fedezze az áramtermelését. Speciális támogatási rendszert is bevezettek annak érdekében, hogy 2040-re sikerüljön kizárólag ily módon előállítani az energiát. Jó úton haladnak, ugyanis 2011 óta már megduplázódott az ország napenergia-kapacitása, így jelenleg Kínával és az Egyesült Államokkal karöltve a világ vezető felhasználói közé tartozik. Ha a távlatokat nézzük, az eredmények még inkább szembetűnőbbek, a gyors felzárkózást néhány éven belül akár a vezető szerep is követheti, hiszen amíg 1992-ben Japán 19 MW-nyi áramot termelt napenergiából, 2013-ban ez a mennyiség már 13,532 MW volt. (A gyors iram persze nem csak Japánra jellemző - cikkünk címében nem is véletlen a "jelenleg" szó használata, ugyanis már nem telik el úgy egy fél év - jobb esetben 3-4 hónap -, hogy ne hallanánk egy újabb árapály- szél- vagy épp fotovoltaikus erőmű rekorderről.)

Napelemes úszó sziget
A legújabb napelemes projektek közé tartozik a két, összesen 9000 napelemből álló úszó sziget, mely egyben a világ legnagyobb vízi napelemtelepe is. Az erőművet az elektromos készülékeket gyártó Kyocera építette a Kato városában található tavakon, a Nishihirán és a Higashihirán. Az előbbi 1.7 MW teljesítményű, az utóbbinak pedig 1.2 MW a kapacitása, és várhatóan összesen évi 3,300 MWh-nyi energia termelésére lesznek képesek, mellyel legalább 820 háztartás éves energiallátását biztosítják majd. Az állomás 333 méter hosszú és 77 méter széles, vagyis területe körülbelül 25 ezer négyzetméter.

Gazdaságosabb a vízi építkezés
A vízi építkezés ötletét félig-meddig az a kényszer szülte, hogy az országban aránylag kevés a szabadon felhasználható földterület, emellett azonban számos, a hatékonyság szempontjából fontos előnnyel kecsegtet a tó fenekéhez rögzített elempark. Az úszó elemek például 11%-al energiahatékonyabbak, mintha szárazföldön lennének, mely annak is köszönhető, hogy a víz azonnali hűtést biztosít. A koplexumok emellett földrengésbiztosak és szélállóak - legalábbis 188 km/órás sebességig.

Japán azonban még ennél is nagyobb beruházásokat fontolgat, ezek egyike a Tokió közelébe tervezett naperőmű, mellyel 5000 otthon energiaellátását szeretnék biztosítani.

Jelenleg egyébként a világ legnagyobb kapacitású naperőműve a kaliforniai Topazban található, az 550 megawattos erőmű 160 ezer háztartás áramellátását biztosítja.


Kép forrása: A cikkbe beágyazott youtube videó.

 

A rovat új hírei

Hasonló

Erőmű az űrben

Hatalmas, napelemes erőművet építene Kína az űrben - ez lenne az emberiség eddigi legnagyobb földöntúli beruházása.