Átadták Magyarország első világító kerékpárútját, kezdetét veszi a tesztüzem!

Hír

írta: MTI
2020/11/14

Az Esztergomnál található Duna-menti kerékpárút mintegy 230 méteren tartalmazza a fotolumineszcens tulajdonsággal rendelkező boroszilikát anyagú szemcséket, melyek éjszaka fényt bocsátanak ki.

A műszaki megoldásnak köszönhetően (korábban itt írtunk róla) kényelmesebbé és biztonságosabbá válik az egyébként kivilágítatlan útszakasz esti, éjszakai használata. A biciklisták napnyugta után és napkelte előtt is könnyedén követhetik az út nyomvonalát.

A fotolumineszcens tulajdonsággal rendelkező boroszilikát anyagú szemcsék a napsütéses órák számától függően 5-6 órán keresztül világítanak nagyobb fényerővel, de ezt követően is jobban láthatóvá teszik az utat. A kivitelezők az ideális arány kiderítése érdekében egyes részszakaszokon különböző méretű és mennyiségű szemcsét kevertek az út anyagába.

A fotolumineszcencia egy olyan fizikai folyamat, amikor egy anyag fotonokat abszorbeál és ezeket újra kisugározza. A fotolumineszcencia során gerjesztés történik egy nagyobb energia állapotba, majd visszatérés az alacsonyabb energia állapotba, mely során fotonkibocsátás történik. A fotolumineszcencia több formája ismert, ezek a fluoreszkálás, valamint a foszforeszkálás.

Az innovatív technológia alkalmazásával megtakarítható a közvilágítás kiépítésének költsége, a lámpák energiafogyasztása és fényszennyezés, mely megzavarja az állat- és növényvilágot.

A szakemberek a következő hónapokban folyamatosan figyelik az útfelület minőségének alakulását a téli hidegben, fagyokban. A kivitelező Magyar Közút projektjében használt anyag a felületre szórva fényt kibocsátó burkolatjelek készítésére, vagy átlátszó anyagba keverve lassítószigetek, járdák padkáinak fényfestésére is alkalmas lehet. A vállalat a próbaüzem tapasztalatai alapján, az úthasználók észrevételeit figyelembe véve dönt majd arról, hogy a technológiát további szakaszokon is alkalmazza-e.


Kép forrása: MTI

forrás: MTI, ITM

A rovat új hírei

Hasonló