Újdonság lesz a magyar közutakon: Világító útburkolat épül Esztergomnál!

Hír

írta: ecolounge
2020/10/23

Ezzel a fenntartható megoldással csökkenthető az energiafelhasználás, a környezetre - így az állat- és növényvilágra - gyakorolt fényszennyezés, és hozzájárul a kerékpározók balesetmentes éjszakai közlekedéséhez is.

Az anyag nappal képes magába szívni és tárolni a napfény által gerjesztett fényenergiát, majd azt éjszaka visszasugározni. A gyantába ágyazott boroszilikát anyagú szemcséket az útréteg negyedik, azaz kopórétegébe keverik, melyek un. fotolumineszcens tulajdonsággal rendelkeznek.

A fotolumineszcencia egy olyan fizikai folyamat, amikor egy anyag fotonokat abszorbeál és ezeket újra kisugározza. A fotolumineszcencia során gerjesztés történik egy nagyobb energia állapotba, majd visszatérés az alacsonyabb energia állapotba, mely során fotonkibocsátás történik. A fotolumineszcencia több formája ismert, ezek a fluoreszkálás, valamint a foszforeszkálás.

Az anyagot különböző sűrűséggel terítik szét, hengerelik az útfelületbe annak érdekében, hogy tesztelni lehessen, mekkora az a fényerő, amely kellemes, nem bántja a szemet.

Bár a technológia nem új, hiszen többek közt Hollandiában és Lengyelországban is kialakítottak már ilyen jellegű útszakaszokat, az olyan helyszíneken kiválónak bizonyultak - például természetvédelmi területeknél -  ahol a közvilágítás okozta fényszennyezés zavarná az állat- és növényvilágot.

Elsőként az Eurovelo6 nemzetközi kerékpárút hazai Komárom-Esztergom megyei két kilométeres szakaszán épül tesztút, melynek kivitelezése a hét elején kezdődött meg és várhatóan október végére el is készül. Az új útréteget további öt különböző helyszínen telepítik a közeljövőben. A technológia költséghatékony, ugyanis telepítése csupán 4-5 százalékkal emeli a kerékpárút létesítésének költségeit.


Kép forrása: MTI


forrás: MTI

A rovat új hírei