Megnyitották a világ első, műanyaghulladékból épült kerékpárútját!

Hír

írta: ecolounge
2018/09/16


Először tekerhettek végig holland kerékpárosok a héten a világ első műanyaghulladékból készült kerékpárútján, amelyet az évi több millió tonna műanyaghulladék csökkentése céljából építettek.

2015-ben adtunk hírt az aszfaltot kiváltó, újrahasznosított PET-palackból készült moduláris útburkolat koncepcióról (cikk itt).KWS (VolkerWessels útépítő társaság) akkor úgy nyilatkozott, három éven belül szeretnék megvalósítani elképzeléseiket, így ők lehetnek az elsők az újrahasznosított műanyagból készült utak alkalmazásában. Az elmúlt években továbbfejlesztették a prototípust, valamint partnereket kerestek a megvalósításhoz.

Tervüket siker koronázta, a Wavin csőgyártó céggel és a francia Total kőolajipari vállalattal közösen elkészítették és beüzemelték a világ első műanyaghulladékból készült útját.

Az 1300 lakosú észak-hollandiai Zolle városában kialakított 30 méter hosszú útszakaszhoz 218 ezer darab műanyagpohárnyi vagy 500 ezer darab műanyagkupaknyi műanyaghulladékot használtak fel.

Az út a becslések szerint kétszer-háromszor tartósabb, mint a hagyományos betonutak. Szélén szenzorokat helyeztek el, hogy nyomon kövessék az állapot, így mérik a hőmérsékletét, a tartósságot és az áthaladó forgalmat. Készítői szerint ezért ez egyúttal a világ első okoskerékpárútja is.

"Ez az első prototípus egy nagy lépés egy újrafelhasznált műanyaghulladékból készült, fenntartható és jövőbiztos út felé" – hangoztatta Anne Koudstaal és Simon Jorritsma, az út két megálmodója közleményében.

Novemberben elkészül egy második hasonló útszakasz Giethoorn városában is, és további teszthelyeket keresnek a műanyagút számára a legkülönbözőbb helyszíneken, köztük parkolókban, vasútállomásokon és járdákon.

A "műanyagút-projekt" tökéletesen illeszkedik a holland kormány azon elköteleződéséhez, miszerint 2030-ra a felére akarják csökkenti a nyersanyagok használatát, és fel kívánják gyorsítani az újrahasznosítást.

Szükség van az ilyen innovációkra! - A fogyasztók percenként egymillió műanyagpalackos terméket vásárolnak a világon (cikk itt). A következő húsz évben várhatóan megkétszereződik a műanyaggyártás, 2050-re megnégyszereződik. Világszerte több mint nyolcmillió tonna műanyag került az óceánokba évente, és több milliárd ember iszik műanyagrészecskékkel szennyezett vizet. Hogy pontosan mennyi műanyag keletkezett eddig a világban, és ennek a tetemes mennyiségnek mi lett a sorsa, arról ebben a cikkünkben olvashat.

 

Videó: A VolkerWessels eredeti koncepciója (bővebb információ a projekt webhelyén)


Videó: Hogyan készült?


Videó: Az út beüzemelése (Wavin-csoport videója)


Kép forrása: Wavin Group

 

forrás: MTI, wavin.com

A rovat új hírei

Hasonló

A rovat legolvasottabbjai