Drónokkal a környezetszennyezés ellen

Hír

írta: Admin
2014/03/10


Noha a drónok eredetileg katonai célokat szolgálnak (kém és felderítői feladatok, taktikai jellegű támadó feladatok), egyre több példa mutatja, hogy felhasználásuk immáron kinőtte a hadászat területét. Írtunk már vízalatti búvárdrónról, amely az óceáni szervetlen hulladékokat gyűjti össze, és cikkeztünk arról a drón-programról is, amelyet Florida Keys-nél kívánnak bevetni a tigrissúnyog-rajok felderítése céljából. Most a Föld második legnagyobb gazdasága is belépett a drónok alternatív felhasználóinak táborába.

Az egyik legsúlyosabb probléma a légszennyezés
A kínai parlament éves ülésszakán Li Ko-csiang kínai miniszterelnök hivatalosan is "háborút" hirdetett a légszennyezés ellen. Okkal, hiszen az utóbbi években Kína vált a Föld legnagyobb légszennyezőjévé, amelynek hatása immáron az ország halálozási statisztikájában (elsősroban tüdőrák) is komolyan megmutatkozik. A kormányzat eddig (igencsak megkésve) törvényi úton igyekezett küzdeni a légszennyezés ellen, elsősorban az elavult technológiát használó nagyvállalatokat sújtva (egyes kínai hírügynökségi jelentések szerint halálbüntetés is szerepel a szankciók között). Az ország a legutóbbi döntés értelmében 2017 végéig mintegy 300 milliárd dollárt fordít a levegőszennyezés kezelésére, amelyben technológiai fejlesztések is helyet kapnak.

A világ első légszennyezés ellen harcoló drónja
A Hszinhua hírügynökség ma adta hírül, hogy a kormányzat hamarosan hazai fejlesztésű, vegyi anyagokat szállító drónokat fog bevetni a levegőszennyezés ellen. A technológia már több mint száz órás sikeres tesztelésen van túl.

A földről manuálisan vezérelt, ember nélküli drónok a levegőben található szennyező anyagokat "megfagyasztó" vegyületeket szállítanak, és azokat a magasban szétszórva dolgoznak. Ezt a módszert korábban is alkalmazták, repülőgépeket használva a célra, a drónok azonban jóval olcsóbbak és biztonságosabbak. A pilóta nélküli gépek másik előnye, hogy sűrű szmogban, igen rossz látási viszonyok között is működnek, szemben a repülőgépekkel.

A járműveket az állami kézben lévő AVIC vállalat egyik leányága gyártja. Ma Jong-seng, a drónokat gyártó vállalat vezérigazgatója a hongkongi sajtóban korábban úgy fogalmazott: Egy drón öt kilométeres hatósugárban is képes munkálkodni, és akár 700 kilogramm vegyi anyag szállítására is alkalmas.

Mi a drón?
A drón pilóta nélküli légi jármű, amelyet elsősorban katonai feladatokra alkalmaznak, így többek közt felderítésre, megfigyelésre, tüzérségi tűz helyesbítésére, vagy épp célmegjelölésre irányított fegyverek számára. A drón ön- vagy távirányítással (leggyakrabban a kettő kombinációjával) rendelkezik, emiatt fedélzetén nincs szükség pilótára.

 

forrás: MTI, Hszinhua

A rovat új hírei

Hasonló

Bűnüldöző drónok

Drónokkal gyűjtik a környezetszennyezők elleni bizonyítékokat Kínában.

Szúnyogfelderítés drónokkal

Most először vetnek be drónokat szúnyogok felderítése céljából. Helyszín a Florida Keys szigetlánc az USA-ban.

Búvárdrón VS óceáni szemét

Ez idáig több millió tonna szilárd hulladék gyűlt össze a világ óceánjaiban. Egy új találmány elvégezheti a piszkos munkát.

A rovat legolvasottabbjai