Területe 27 magyarországnyi! - Újabb szemétkontinenst találtak a Csendes-óceánon

Hír

2017/08/06

Charles Moore, az Algalita Tengeri Kutatóintézet tudósa önkéntes munkatársaival egy új szemétóriásra bukkant az óceán eddig kevésbé vizsgált, déli részén.

Az áramlatoktól övezett tengergyűrűben (gyre) összegyűlt "szemétkontinens" mérete körülbelül 2,5 millió négyzetkilométer, vagyis közel 27-szer akkora, mint Magyarország. Összetételének jelentős részét a rizsszemeknél is kisebb műanyagdarabkák alkotják, melyek a sós víz hatására idővel tovább aprózódnak. Moore elmondta, hogy egy-két nagyobb tárgyat is találtak, például bójákat és halászhálót, de jórészt ezek is töröttek voltak. A vizsgálatok még nem fejeződtek be, így a becslés során a szemmértékből indultak ki. Eszerint a Csendes-óceán egy igen nagy területén minden egyes négyzetkilométeren több millió műanyagrészecske úszkálhat (amit a halak sajnos elfogyasztanak, erről itt olvashat).

Hátra van még a műanyagminták laborvizsgálata is, mely hasznos információkkal fog szolgálni a szemétsziget összetételéről és történetéről - "Fontos, hogy minél gyorsabban, minél többet megtudjunk erről a területről, mert rohamosan gyorsuló tempóban pusztul, és egyre kevesebb információ áll rendelkezésre arról, hogy milyenek is itt a körülmények természetes, műanyagmentes állapotukban" - mondta Moore.

A ResearchGate adatai szerint Moore és csapata nem az első, aki mintát vett a Csendes-óceáni szemétből, mert őket már megelőzte 2011-ben Marcus Eriksen tengeri szennyezés-kutató (cikkünk itt). Az azóta eltelt időben azonban több tízmillió tonnánnyi újabb plasztikszemét érkezhetett a vizekbe. - Hogy mégis mennyi műanyag kerülhetett a tengerekbe és óceánokba, arról itt írtunk.


Képek forrása:
Kiemelt kép (a korábban felfedezett szemétszigetek): Forrás / Szerző: NOAA
Mikroműanyagok: Forrás / Szerző: MPCA Photos

 

forrás: weather.com

A rovat új hírei

Hasonló

Úszunk a szemétben

A hulladéktelepek száma és mérete egyre növekszik, a szemét egy része pedig a tengerben landol.