A világ első öntisztító naptelepe

Hír

írta: Kiss Gábor
2014/03/29

A napelemek hatékonysága függ tisztaságuktól is, hiszen minél kevesebb por és egyéb lerakódás van rajtuk, annál több napfényt képesek elnyelni és elektromos energiává alakítani. Egy izraeli cég új automatizált tisztítási megoldással állt elő.

A napenergia hasznosításánál az egyik legfontosabb feladat a panelek tisztán tartása, mivel a rájuk szálló por drasztikus módon csökkenti hatékonyságukat. Ez komoly kihívást jelent a napelemparkok üzemeltetőinek, legfőképp a sivatagban elhelyezkedő telepek esetében, ahol kevés a csapadék, akárcsak a tisztításra felhasználható víz is.

Az izraeli Ecoppia cég igen okos megoldással állt elő: Olyan robotokat építenek, amelyek napi rendszerességgel tisztítják a paneleket. Ezen a héten a Kibbutz Ketura naptelep kezdte meg a robotok alkalmazását, amely ezáltal a világ első öntisztító napelemparkjává vált.

Miután a Nap lement, és a legtöbben már álomra hajtották fejüket, a 9 hektáron elterülő napelemek felületét 100 robot kezdi el tisztítani. Szinkronban dolgoznak, egyszerre kezdik és fejezik be a munkát, gyorsak és persze precízek. Mikrorostok és levegő segítségével távolítják el a felhalmozódott piszkot a panelekről, miközben vizet alig használnak.

Ez idáig a Ketura paneleit évente nagyjából 9-szer tisztították, mivel a folyamat öt teljes munkanapot vett igénybe. Most sokkal eredményesebbek, és költséghatékonyabbak is: 35%-os hatékonyság növekedést értek el a robotoknak hála, amelyek távirányítással működnek, ám a rendszertől teljesen függetlenül, mivel napközben saját szolár-paneljeikkel töltik fel magukat.

Maga a park, az évi 9 MWh termelésével Izrael energiaszükségletének csupán töredékét állítja elő, ám az országnak nagy tervei vannak az energiahatékonyság fejlesztésére, rövid időn belül a világ legzöldebb országává kíván válni. A terv egy része a napenergia felhasználására irányul, amely 4645 négyzetméternyi nappanel telepítésében is megmutatkozik.

A gyártó informatív weboldala egy hatékonysági kalkulátort is tartalmaz. A weboldal ide kattintva is elérhető.

 

Videó, a napelemparkról:


Képek forrása, további fotók és érdekes információk az ecoppia webhelyén.


 

A rovat új hírei

Hasonló

Napelemeket szereltek a kneszetre

Izraelben napelemeket tettek az izraeli parlament tetejére, hogy napenergiával fedezzék a parlament áramszükségletének egy részét.

Az első életnagyságú E-fa

A napenergiával működő E-fa célja, hogy életre keltse a közterületeket: Kényelmes pihenőhely, töltőállomás és Wi-Fi egyben.

Minirobotrajt építettek

Parancsra alakzatot öltő minirobotrajt építettek amerikai tudósok. A robotok együttműködnek egymással a cél érdekében.

Innovatív "öko" iskola

A Porter School of Enviromental Studies a harmadik olyan projekt Izraelben, amely elnyerte a LEED Platinum minősítést.