Napelemmel és tengervízzel üzemel a sivatagi ültetvény

Hír

2016/10/20

Dél-Ausztrália különleges üvegháznak ad otthont. - A futurisztikus építmény évi 15 000 tonna paradicsomot termel mindössze a napfény és tengervíz segítségével.

Egy nemzetközi kutatócsoport 6 évet töltött azzal, hogy finomítsa a különleges mezőgazdasági rendszer formaterveit. A komplexum a jövő farmjának prototípusa lehet: nem használnak benne sem termőföldet, sem vegyszereket, fosszilis energiát vagy talajvizet. A tengervizet az 5,5 km-re fekvő Spencer-öbölből pumpálják a Sundrop Farmra, mely 20 hektáron terül el Port Augusta régiójában. A sót napelemes sótalanító üzem szűri ki, hogy elegendő édesvíz keletkezzen a 1800 000 paradicsomtő öntözéséhez.

A perzselő nyarak és a szárazság nem teszi lehetővé, hogy a területen hagyományos gazdálkodást folytassanak, az üvegházat azonban nyáron tengervízzel átitatott karton tartja hűvösen, télen pedig napelemek fűtik.

A növények kókuszhéjakban nőnek föld helyett, és nincs szükség vegyszerekre sem, a tengervíz felhasználásával biztosítják az üvegház korokozóktól mentes tiszta levegőjét is. A napenergiát 23 000 tükör szolgáltatja, mely egy 127 méteres fogadótoronyra irányítja a napfényt. Egy napsütéses napon akár 39 megawattnyi energiát is képes megtermelni, mely egyaránt fedezi a sótalanító üzem és az üvegház áramigényét.

Az itt termelt paradicsomot már el is kezdték árulni az ausztrál szupermarketekben.


Kép forrása: Wikipedia / szerző: Mansouraboud68

 

forrás: newscientist.com

A rovat új hírei

Hasonló

A jövő farmja 2.

Kétrészes cikksorozatunk második cikkében a permakultúráról, az erdőkertekről írunk.

A jövő farmja 1.

Kétrészes cikksorozatunkban egy videó segítségével mutatjuk be a modern mezőgazdaság fejlődési lehetőségeit.