Vízen úszó szemetessel az óceánok tisztaságáért: A két ausztrál szörfös találmánya, a Seabin tömeggyártás előtt áll

Hír

írta: ecolounge
2016/08/14

A Seabin feltalálóit, Pete Ceglinskit és Andrew Turtont a vízi sportok iránti rajongásuk hozta össze. A fiúk az Indiegogo nevű közösségi finanszírozási oldalon indított kampányukkal több mint 267 ezer dollárt gyűjtöttek össze közös projektjükre. Jelenleg a piaci bevezetésen dolgoznak, a tengeri kuka gyártása még az idén beindul.

A világ tengereinek műanyagokkal és egyéb hulladékokkal való szennyezettsége egyre súlyosbodó problémát jelent. Korábban bemutattunk már néhány tervet, melyek megoldást jelenthetnek a problémára, közülük is a leghíresebb Boyan Slat projektje, az Ocean Cleanup (a róla írt cikkünk egyébként az ecolounge legolvasottabb írása). Ezek az eszközök azonban inkább a nyílt vizeken, elsősorban az óceáni szemétszigeteknél hasznosítandóak. Nem úgy, mint a feltalálópáros eszköze, mely kifejezetten a kikötők, így a partmenti vizek tisztántatására koncentrál. Gond pedig ott is van, nem is kevés! - A kutatók becslései szerint 2010-ben világszinten már 4,4-13,2 millió tonna közötti mennyiségben sodródott partra műanyag hulladék.

A kikötők és partmenti vízi utak takarításának több bevált módja is van, melyek - tegyük hozzá - nem igazán eredményesek: az egyik a hálókkal felszerelt hajók alkalmazása, a másik a dokkok sarkaiban felgyülemlő szemétszigetek kimerése. A hajók fenntartása és üzemelése azonban nagyon költséges, a kikötők dolgozói pedig nem képesek lépést tartani a folyamatosan termelődő hulladékmennyiséggel. Pete és Andrew ötlete a korábbi módszereknél jóval működőképesebb alternatívát biztosít: A Seabin, vagyis tengeri kuka nevű szerkezetük egy hengeralakú tartályból, egy természetes anyagból készült "szemeteszsákból" és egy partról működtethető szivattyúból áll. A nap huszonnégy órájában üzemelő szerkezetet a kikötői dokkokhoz lehet erősíteni. A szivattyú folyamatosan pumpálja a vizet a szemetesbe, amely felfogja a hulladékot és az olajat, majd a megszűrt víz visszakerül az óceánba.

Miután 2016 márciusában számos portál és hírügynökség cikkezett a feltalálópárosról és projektjükről, a Seabin körül felpörögtek az események: Pete és Andrew cége, a Seabin Pty Ltd. egyességre lépett a franciaországi La Grande Motte-al, hogy a város kikötőiben Seabin modulokat telepítsenek. Majd tavasszal jött az igazi áttörés: A feltalálópáros megállapodást kötött a világhírű Poralu Marine francia vállalattal (nem kispályás piaci szereplőről van szó, a cég 5 különböző kontinensen, összesen 18 országban van jelen, aluminiumgyárai megtalálhatóak Franciaországban, Kanadában és Ausztráliában). Az együttműködés keretében a Seabint-t közösen fejlesztik tovább, hogy 2016 év végétől végre kereskedelmi forgalomba kerülhessen és eljusson a világ minden országába.

"semmi sem rosszabb annál, mint hogy kimész a vízre, és körbevesz a műanyag." - Pete Ceglinski

 

forrás: MTI, seabinproject.com

A rovat új hírei

Hasonló

Úszunk a szemétben

A hulladéktelepek száma és mérete egyre növekszik, a szemét egy része pedig a tengerben landol.