Waveroller: az AW Energy nevű finn start-up hamarosan piacra dobhatja hullámenergia-hasznosító eszközét!

Hír

2016/07/29

Az Európai Beruházási Bank (EIB) elkötelezetten támogatja az innovatív technológiákat, és ennek jegyében áldoz körülbelül 10 millió Eurót az AW Energy nevű finn start-up WaveRoller (Hullámtekercs) nevű hullámerőművére. A beruházástól azt várják, hogy felgyorsítja a hullámenergia-technológia terjedését Európában.

Az AW Energy olyan partmenti, víz alatti eszközt készített, mely a hullámok energiáját alakítja elektromos árammá. 3 darab, egyenként 100kW-os bemutatóegységüket 2012-ben állították fel a portugál Peniche településének közelében, és az eszközt az áramhálózatra is csatlakoztatták.

A cég nemsokára egy 350kW-os eszközt is szeretne telepíteni ugyanezen a területen, valamint 6 országban végeztek piackutatást, melynek eredményeként úgy látják, hogy 50 egységet fognak tudni eladni a következő 4 évben. Projektjüket a Tekes nevű, innovációkat felkaroló finn alapítvány is támogatja. A Beruházási Bank egyébként az InnovFin Energy Demonstration Project (EDP – Energiabemutató projekt) keretében több megújuló energiát előállító kezdeményezésnek ad támogatást, a hullámenergia-eszköz fedezetéhez pedig a Horizont 2020 program is hozzájárul.Kép forrása a finn start-up weboldala. A projekt bemutatása mellett sok érdekes információt tartalmaz a hullámenergiáról is.


forrás: aw-energy.com, eib.org

A rovat új hírei

Hasonló

A világ legszebb vízerőműve

Egy erdő szélén áll az a különlegesen formatervezett vízierőmű, mely 1600 norvég családnak szolgáltat áramot. Az erőmű ...