Kreatív újrahasznosítás: Hajszárító hulladékból

Hír

2015/11/05

A helyi alapanyagokból készülő tárgyak inspirálóan hathatnak azokra is, akik -még- nem gondolkodnak ökotudatosan. Andrea de Chirico tervezőmérnök hulladékból készített hajszárítójával új „helyi termék” kategóriát alkotott a fenntarthatóság jegyében.

Andrea de Chirico holland dizájner kizárólag helyi alapanyagból és munkaerő segítségével alkot különböző tárgyakat, melyek közül a leghíresebb az üvegből és parafából készült hajszárító. A SUPERLOCAL, 0 miles production – vagyis szuperhelyi, 0 mérföldes előállítás nevű projektjének küldetése, hogy felhívja a figyelmet a helyben fellelhető erőforrásokra.

A tervező ugyanis úgy véli, hogy egyre nagyobb igény van olyan alternatívára, amely - a hagyományos, ipari termeléssel szemben - kevesebb szállítással, azaz kevesebb szennyezéssel jár. Ezért bízik abban, hogy a jövőben a termelést egyre inkább az határozza majd meg, hogy minél kisebb távolságot kelljen megtenni a nyersanyagtól a kész termékig.

Ezen fenntartható gondolkodás mentén haladva, előszeretettel használ fel olyan kidobásra ítélt tárgyakat, anyagokat, melyek a közelben lelhetők fel és biciklivel is szállíthatóak. A parafából és üvegből készült, Superlocal 1.0-ás hajszárítóját nemrég az Eindhoveni Formatervező Akadémia kiállításán mutatta be a Holland Dizájnhét keretében.

Az eszköz elektromos alkatrészeit a Teunissen fémhulladék-telepről mentette meg. (Íme a kütyü előállításának "stáblistája": A burkolatot Kees Berende üvegfúvó készítette, az illesztést és a szűrőt a Fab Lab Brainport nyomtatta 3D-s technológiával. A DAE faműhely faragta a fogantyút, és Sami Sabik varázsolta működőképessé az elektromos alkatrészeket.)

A hajszárító 100 eurós költséggel, 15 óra alatt készült el, és összesen 4,5 kilométert kellett megtenni hozzá. Chirico reményei szerint az eszköz hamarosan piacra kerül, de addig is további "helyi termékekkel" igyekszik inspirálni az ökotudatosan gondolkodókat, mint például öltözőasztallal, tükörrel, lámpával és hokedlivel, melyek előállításában ez az ismertető nyújt segítséget.

 

A rovat új hírei

Hasonló

Csúnyából szép - II. rész

A Csúnyából szép - I. című cikk folytatásaként öt másik hulladékművésszel és alkotásaikkal ismerkedhetünk meg.