Az újrahasznosítás művészete

Magazin

2012/12/02

Az újrahasznosítás a hulladék felhasználásának legzöldebb módja. Jerry Kott dizájnművész összeköti a kellemeset a hasznossal: hulladékból készít zseniálisan kreatív használati és dísztárgyakat.

A formatervezés igen fontos szerepet tölt be a körülöttünk lévő világban. Növeli komfortérzetünket, meghatározza használati és dísztárgyaink, bútoraink, autóink, lakóházaink, és még számtalan más esztétikai minőségét. Forma és funkció találkozik benne, életminőségünk tükre. Ha valami dizájnos, jól érezzük magunkat vele. Azonban nem szabad összekeverni a két fogalmat. Míg a formatervezés csak tárgyakra vonatkozik, a dizájn egy sokkal tágabb fogalom, beletartozik a környezettervezés, így építészeti és belsőépítészeti fogalom is, de része a divattervezés is. A tervezésnek sok ága ismert tehát, jelentősége pedig akkorára nőtte ki magát a modern világban, hogy a kilencvenes évektől kezdve helyi és nemzeti dizájnfejlesztési programok és politika létezik, meghatározva egy-egy országban a tervezés adott ágaiban a dizájn igényelt, elvárt irányvonalait.

A hulladékkérdés az emberiség egyik legfontosabb megoldandó problémája. A hulladék elhelyezése, feldolgozása, a hulladékgazdálkodás sok helyen okoz gondot, az óriási mennyiségű naponta termelődő szemétből több fejlődő országban igazi szeméthegyek alakulnak ki. A deponálás és az égetés mellett azonban újrahasznosítással is feldolgozhatjuk a felgyülemlő hulladékot, ez pedig nem jelent terhelést környezetünkre.

Jerry Kott dizájnművész a fenti két gondolatsort fűzi egybe munkásságában. Különböző használati és dísztárgyakat tervez és gyárt, repertoárjában megtalálhatóak konyhai fűszertároló üvegek, virágvázák, kerti díszszobrok, szélkakasok, ajtócsengők, lámpabúrák, és falidíszek. A formatervezés egyedi kreativitása mellett ezekben a darabokban az a különleges, hogy a művész kizárólag hulladék újrahasznosításával készíti el őket. Legtöbb munkadarabja használt italosüvegekből, vagy kiszuperált faanyagból áll. Ezen kívül feltalálta a „Kottcrete” nevű anyagot (angol szójáték a concrete, azaz beton szóval – a szerk.), amely perlites cement, tőzeg, homok és víz keveréke, ebből készülnek kerti szobrai.

Kott úr munkái hamar elképesztően népszerűvé váltak, tucatnyi kiállításra hívták meg alkotásaival, szerepelt Párizsban, Richmondban, számos alkalommal New Yorkban, de még Tokióban is. Megjelent több japán, francia és amerikai újságban, publikációban, a teljesség igénye nélkül olyan neves lapokban volt látható, mint a Marie Claire, a The New York Times, vagy a Newsday.

Önéletrajza szerint a művész önmagát „alkotónak” definiálja, ami egyben jelent művészt, dizájnert és kézművest. Saját leírása alapján körülbelül harminc éve alakította át világszemléletét, és kezdte el keresni a valódi valóságot, amit a szívében és a lelkében talált meg. Ez pedig az évek során egy egészen sajátos stílust eredményezett, amivel mára betört a nagy múzeumok és szaklapok világába is. Látásmódja valóban egyedi, még honlapja sem lefelé, hanem oldalirányban gördíthető, ha további információkra vagyunk kíváncsiak.

Kép forrása Jerry Kott oldala, ahol rendelhetünk is a bemutatott tárgyakból.

 

forrás: jerrykott.com

A rovat új hírei

Hasonló

Csúnyából szép - II. rész

A Csúnyából szép - I. című cikk folytatásaként öt másik hulladékművésszel és alkotásaikkal ismerkedhetünk meg.