A Pasona projekt

Magazin

írta: Nagy Adrienn
2014/02/14

Paradicsom és szőlő nő a konferencia teremben, brokkoli a recepción, búzamező a váróteremben. Urbán kertet alakítottak ki a Japán Pasona irodaházban. A 20 ezer négyzetméteres épületben 43 ezer négyzetméternyi zöld területet hoztak létre, helyet adva több mint 200 növényfajnak (gyümölcsök, zöldségek és rizs). Zöld is, "öko" is, ám van mögötte egy eszme, és ha ötletgazdája nem téved (márpedig szerintünk nem téved), akkor igen rövid idő alatt forradalmasíthatja a Japán mezőgazdaságot.

Az irodaház kívülről egy hatalmas lombkoronának tűnik, a lecsüngő növények nem mindennapi látványt nyújtanak. Az épületbe lépve egy elvarázsolt zöld világ fogadja a látogatókat.

A szántó, a rizs ültetvény, az egységes vertikális kert ötvözi a hagyományos termesztést a hidroponia rendszerével. A növények számára az optimális környezetet megfelelő páratartalommal, hőmérséklettel és légáramlattal biztosítják, amelyeket természetesen számítógép vezérel. A passzív árnyékolást az erkélyeken elhelyezett növények és gyümölcsfák garantálják, a megfelelő fényt nyújtó világító testek pedig 30 százalékkal kevesebb energiát fogyasztanak, mint hagyományos társaik.

"Öko" tudat formálás
Az alkalmazottak megfigyelhetik, hogyan fejlődik a kis gazdaság, és aktív részesei lehetnek a mezőgazdasági folyamatoknak a közreműködő agrár szakértők segítségével. Ez a mindennapi kapcsolat a természettel hozzájárul a mentális egészség fenntartásához is. A közös gazdálkodás ösztönzi a társadalmi interakciót az alkalmazottak körében, ami így még jobb csapatmunkát eredményez.

"Fontos, hogy ne csak elgondolkozzanak azon, hogyan tudják hasznosítani a természeti erőforrásokat, hanem aktívan részt is vegyenek a termesztésben. Így új csoportok jönnek létre, akik érdeklődőek és tisztelik a világot, amelyben élnek." - mondta Yoshimi Kono a Kono Designs tulajdonosa. "Fontos megjegyezni, hogy ez nem egy passzív épület növényekkel a falakon, hanem egy aktív, élő épület, növénytermesztő műhelyekkel, ahol a Pasona alkalmazottai és a közösség tagjai a gyakorlatban tanulmányozhatják a gazdálkodást."

A projekt hosszú távú célja, hogy megváltoztassa az emberek gondolkozásmódját - állítja Kono. A dizájn középpontjában nem környezeti előírásoknak való megfelelés, sem az energia takarékosság és szigorú hatékonysági ráta szabályozása állt: „Hanem egy eszme, egy zöld épület, amely megváltoztathatja azt, ahogyan gondolnak az emberek mindennapi életükre, pályaválasztásukra és az életútjukra.”
Az üzletház nyitva áll az érdeklődők számára is. Az épületben nyilvános szemináriumokat, előadásokat és szakmai programokat tartanak. Vezetői képzésekkel, pénzügyi tanácsadásokkal támogatják a hagyományos és városi gazdálkodást.

Megállítani a termelők számának csökkenést, előmozdítani a fenntartható élelmiszertermelést
Japánban a piacon lévő gabonának csupán egyharmada terem az országban, a többi - kb. 50 millió tonna - importból származik. A külföldről beszállított termés évente több mint 17 ezer kilométert tesz meg. A Pasona projekt a "nulla élelmiszer-kilométer" elvet követve az épületben betakarított terméseket helyi éttermeknek szállítja, ezáltal fenntarthatóan vesz részt az élelmiszer elosztásban is.

Japán import függősége részben annak a következménye, hogy földrajzi adottságai révén kevés szántófölddel rendelkezik, területének csupán 12%-a alkalmas a föld megművelésére. A mezőgazdasági területeket a projekt hatékonyan illeszti be tehát a városi környezetbe.

A Pasona tehát új irányt mutatva olyan követendő példával szolgál, amely - amellett hogy az egyén környezettudatos gondolkodásmódját erősíti - Japán mezőgazdasági ágazatára is építőleg hathat.

Képek forrása, további fotók és érdekes információk a KONODESINGNS weboldalán, ezen a linken.


forrás: deezen.com, morfae.com

A rovat új hírei

Hasonló

A világ legnagyobb zöld fala

A szingapúri társasház bekerült a rekordok könyvébe, mint a világ legnagyobb vertikális kertjének helyet adó épület.

Expo-2017 Astana

A 2012-es sanghaji után a következő nemzetközi Expó a kazah fővárosban kerül megrendezésre 2017-ben.

Innovatív "öko" iskola

A Porter School of Enviromental Studies a harmadik olyan projekt Izraelben, amely elnyerte a LEED Platinum minősítést.