Modern irodaház és zöld sziget

Hír

írta: Admin
2014/02/16

Budapest ikonikus irodaháza, az AEW Europe ingatlankezelésében lévő EMKE, az utóbbi néhány hónapban hatalmas átalakuláson ment át: belső terei és műszaki rendszerei 21. századi irodabérlők igényei szerint újultak meg.

Az 1995-ben átadott épület emblematikus státuszát a LAB 5 architects, egy budapesti építész iroda tervezői egy renovációs projekt során újraértelmezték, az épületben tágas, könnyen áttekinthető, transzparens terek nyíltak meg - ezeknek az átalakításoknak és az üvegfelületek alkalmazásának köszönhetően a belső teret beragyogja a természetes fény. A legszembetűnőbb változás az átriumban tapasztalható: letisztult, modern formái, impozáns üvegliftjei megkapó látvánnyal szolgálnak a látogatók számára. Egyedülálló építészeti megoldásai kiemelik az új EMKE-t Budapest modern irodaházainak sorából.

Élő fák és növényszigetek
Az átrium leglátványosabb eleme ugyanis a három élő fa, valamint a rengeteg zöldellő növénysziget, amelyek a természet frissességét hozzák be a város szürkeségébe. A tervezésért felelős LAB5 architects vezetője, Dobos András kifejtette:“Kezdetektől alapkoncepciót jelentett a zöld felületek és az organikus elemek beillesztése, szemben a belsőépítészeti részletek hangsúlyozásával – az erdők hangulatát idéző megoldások egytől egyig a kellemes atmoszféra és az inspiráló munkakörnyezet megteremtését szolgálták.”

Energiatakarékosság
A tér átalakításánál az ingatlankezelőkés tervezők - a természet beemelése mellett - nem csak az elegancia, de a praktikum alapelveit is szem előtt tartották, ennek nyomán született újjá a recepciós tér, ahol a pult középpontba helyezése még hatékonyabb működést eredményez, valamint így jött létre az épület belsejéből és az utcafront felől egyaránt megközelíthető, kellemes, nyugalmas hangulatú kávézó. A gépészeti rendszer átalakításában a sorvezetőt a környezettudatosság, a fenntarthatóság valamint a bérlői komfort jelentette, így az EMKE mostantól nem csak ideális munkakörnyezetként, de energiatakarékos irodaházként is kifogástalanul működik. A renovációs program célját az AEW Europetól, az EMKE ingatlankezelésével megbízott Hancz Anita a következőképpen foglalta össze: “Az épület irodaházként történő több, mint 15 éves működése során az első jelentősebb átalakítást most végeztük el, de úgy gondoljuk, megéri a belső környezeti változás. Fontos számunkra a hosszú távú beruházás, azt szeretnénk, hogy aki az épületbe látogat, egy egészen más világgal szembesüljön. Úgy gondoljuk, az épület változásai, a modern irodaházba behozott természet az egész környék rehabilitációját elősegítheti.” Budapest régi-új irodaháza, az EMKE, átalakulásával tehát nem csak jelenlegi és leendő bérlőinek, de a Blaha Lujza tér és vonzáskörzete számára is lehetőségét kínál az előremutató újrakezdésre.

Az EMKE-ről
A város központjában, a Rákóczi út és a Teréz körút kereszteződésében található EMKE irodaház 1995-ben került átadásra, azóta a környék emblematikus épülete. Az AEW Europe kezelésében álló, legendás, 10 emeletes EMKE, amely egyike Budapest legelső modern irodaépületeinek, 12 500 m2-en kínál ideális munkakörnyezetet, maximális komfortot bérlői számára. A kiváló közlekedési kapcsolatokkal rendelkező, üzleti tekintetben stratégiai elhelyezkedésű irodaház 2013-ban egy átfogó renovációs programmal, városmegújító szereplőként tovább növelte jelentőségét.

Az AEW Europe-ról
Az AEW Europe egy vezető európai ingatlanalapokat és befektetéseket kezelő menedzsment cég. Az AEW Capital Management, az AEW Europe illetve annak leányvállalatai - AEW Europe LLP, NAMI-AEW Europe és AEW Europe SGP - az Egyesült Államokban és Ázsiában egy globális ingatlan platformot képeznek, több mint 38 milliárd euró vagyont kezelve (melyből 17,8 milliárd euró Európában található). Az AEW 30 évet meghaladó ingatlan alapkezelői és intézményi menedzsment tapasztalattal rendelkezik, melyet több mint 500 alkalmazottal lát el a világ 13 helyszínén működő irodáin keresztül, melyek központjai Bostonban, Londonban, Párizsban és Szingapúrban találhatók. Az AEW befektetési stratégiája kutatás által vezérelt, szigorú kockázatelemzés eredménye, melynek végrehajtását szakértői csapatai végzik kiterjedt helyi hálózatain keresztül.

Az AEW Europe a fenntarthatóság elveit messzemenően figyelembe vevő befektetési teljesítményének elismeréseként számos szakmai díjat érdemelt ki. Az AEW Europe az egyik alapítója tagja az ingatlan alapkezelők vezető csoportjának mely a Bureau Veritas ‘Zöld Besorolás’ szabványait alkalmazza az Európai befektetetési portfólióiban, továbbá az ENSZ ‘Felelős Befektetés Alapelveit’ is betartja. Ezen túlmenően, a cég aktív tagja az Európai Tőzsdén nem jegyzett ingatlan alapok szövetségének (INREV) és portfoliói az Investment Property Databank (IPD) által minősítettek. Az AEW Europe a Natixis Global Asset Management leányvállalata, amely egyike a világ vezető 15 befektetési vagyonkezelőjének

A LAB5 architects-ről
Az irodát négy egyetemi jóbarát alapította, a cég elnevezése is a kezdőbetűikre utal, Linda, András, Balázs, Virág. A korábbiakban eltérő szakmai területeken szerzett tapasztalatok, illetve a különböző hozzáállás ellenére minden projekt kulcskérdésein közösen dolgoznak, így egy-egy kérdést alaposan körüljárva, több szempontból megvizsgálva bontanak ki. A felvetett kérdésekre kortárs építészeti megoldást keresnek, mely egyedi, praktikus, esztétikus, és ergonómikus. A projekteket egy kézben összefogva, komplexen dolgozzák ki, a városépítészettől a belsőépítészetig, a nagy épületektől a bútorokig.

 

forrás: LanceCom

A rovat új hírei

Hasonló

A Pasona projekt

Paradicsom és szőlő a konferencia teremben, brokkoli a recepción, búzamező a váróteremben...

Expo-2017 Astana

A 2012-es sanghaji után a következő nemzetközi Expó a kazah fővárosban kerül megrendezésre 2017-ben.

Innovatív "öko" iskola

A Porter School of Enviromental Studies a harmadik olyan projekt Izraelben, amely elnyerte a LEED Platinum minősítést.