Tömeges delfinpusztulás

Hír

írta: Kiss Gábor
2013/08/14

Az elmúlt két hónapban az USA keleti részén, Virginia és New Jersey között, száznál is több elpusztult delfint vetett partra a víz.

Némely esetben volt arra lehetőség, hogy a beteg delfineket megmentsék, legtöbbjükön azonban már nem lehetett segíteni. Különös, hogy kizárólag palackorrú delfin tetemeket találtak a partszakaszokon. Jelenleg is nagy erőkkel dolgoznak a kutatók azon, hogy minél gyorsabban elszállítsák az állatokat és a boncolás alkalmával mintát vegyenek belőlük. Az előzetes vizsgálatok alapján morbillivírus-fertőzésre utaló jeleket találtak, ugyanis néhány delfin esetében tüdőkárosodást állapítottak meg.

„Számos dolog okozhatja - mondta Maggie Mooney-Seus, a Nemzeti Éghajlati Adatközpont (NOAA) kutatója - például méreg, vagy betegség.”

1987 és 88 nyarán történt hasonló jelenség. Akkor a morbillivírus-fertőzés következtében 900 delfin pusztult el.

„Feladatunk, hogy megvédjük a delfineket. - mondta Trevor Spradlin a Nemzeti Éghajlati Adatközpont (NOAA) biológusa - Még fontosabb, hogy ami ennek a hátterében áll valószínűleg emberekre is ártalmas lehet.”

Eddig több mint 120 delfintetemet vetett partra a víz.

A morbilli vírus okozza a kanyaró elnevezésű emberi megbetegedést, amely cseppfertőzéssel terjed. A betegség súlyos komplikációkkal járhat: különböző mechanizmusokkal kialakulhat agyvelőgyulladás (akár 15 évvel a fertőződés után), illetve felléphetnek bakteriális fertőzések.

Ugyancsak a morbilli vírus az okozója a kutyákra is veszélyes szopornyica (distemper) nevű betegségnek is, amely főleg a légutak és egyéb nyálkahártyák hurutos gyulladásában, és idegrendszeri, ritkábban bőrtünetekben jelentkezik. A szoőpornyica a ragadozók rendjének több családjához tartozó fajok esetében is jelentkezhet, elsősorbn a kutyáknál és közvetlen rokonaiknál, valamint a mosómedvéknél, menyétféléknél, és a tengeri emlősöknél is.

 

forrás: inhabitat.com, MTI, wikipedia.org

A rovat új hírei

Hasonló

Britek okozták a delfinpusztulást

Az utóbbi évek egyik legnagyobb tömeges partra vetődése nyomán a brit kormány vizsgálatot rendelt el, most végre fény derült a ...