Tömeges delfinpusztulás - 2

Hír

írta: Admin
2013/09/02

A kanyarót is okozó morbilli vírus tehető felelőssé a tömeges delfinpusztulásért az USA keleti partjainál. A kórokozó egyre csak terjed, úgy tűnik, nem lehet megállítani.

Július közepén számoltunk be arról, hogy Virginia és New Jersey között 120 elpusztult delfint vetett partra a víz. Azóta a halálesetek száma meghaladta 330-at, az észlelt terület pedig immáron New Yorktól Észak-Karolina partszakaszáig terjed.

Csupán a partra vetett példányok számát figyelembe véve, a nyári évszakban megszokott halálozási arány több mint tízszereséről van szó! Arról, hogy eddig összesen hány palackorrú delfin lelhette halálát a vízben, még nincsenek pontos adatok, azonban az ügyben kutató team szerint ez a szám akár több ezer is lehet.

Júliusban a Nemzeti Éghajlati Adatközpont (NOAA) "Szokatlan Halálozási Eseménynek" (UME: Unusual Mortality Event) nyilvánította a történteket, zöld jelzést adva ezzel egy, a delfinpusztulás körülményeit vizsgáló kutatócsoport felállítására és finanszírozására. A team megerősítette azt a korábbi, a NOAA által is megfogalmazott gyanút, miszerint az úgynevezett morbilli vírus állhat a delfinek tömeges pusztulása mögött.
A tetemeket tekintve átlagosan 33-ból 32 volt olyan állapotban, amelyből a boncolást követően szövetmintákat tudtak venni. Körülbelül egyharmaduknál találták meg a kórokozó nyomait, így hivatalosan is a morbilli vírust jelölték meg a pusztulás okozójaként.

A morbilli vírus okozza a kanyaró elnevezésű emberi megbetegedést, amely cseppfertőzéssel terjed. A betegség súlyos komplikációkkal járhat: különböző mechanizmusokkal kialakulhat agyvelőgyulladás (akár 15 évvel a fertőződés után), illetve felléphetnek bakteriális fertőzések.

Ugyancsak a morbilli vírus az okozója a kutyákra is veszélyes szopornyica (distemper) nevű betegségnek is, amely főleg a légutak és egyéb nyálkahártyák hurutos gyulladásában, és idegrendszeri, ritkábban bőrtünetekben jelentkezik. A szoőpornyica a ragadozók rendjének több családjához tartozó fajok esetében is jelentkezhet, elsősorbn a kutyáknál és közvetlen rokonaiknál, valamint a mosómedvéknél, menyétféléknél, és a tengeri emlősöknél is.


Utoljára 1987-88 között volt hasonló jelenséggel dolga a NOAA-nak, akkor 900 delfin esett a vírus áldozatául, a többiek immunrendszere legyőzte a kórokozót. "Tudunk a terjedésről, de nem tudjuk beoltani őket a vírussal szemben. A pusztulásnak valószínűleg vége lesz, amikor a megfertőzhető állatok száma eléggé lecsökken" - mondta Jerry Saliki, a Georgia egyetem víruskutatója. Mindenesetre ez szöges ellentétben áll azzal ígérettel, amelyet Trevor Spradlin, a NOAA biológusa mondott még júliusban: „Feladatunk, hogy megvédjük a delfineket."

A tudósok úgy gondolják, hogy az érintett delfinpopuláció elvesztette a 25 évvel ezelőtt kapott, vírussal szembeni védekezőképességét. A kórokozó tehát visszatért, és egyre csak terjed a vész. Virginia partjainál kezdődött, aztán jött New Jersey és legutóbb Észak-Karolina.

 

forrás: noaa.gov, wired.com, wikipedia.org, ecolounge.hu

A rovat új hírei

Hasonló

Britek okozták a delfinpusztulást

Az utóbbi évek egyik legnagyobb tömeges partra vetődése nyomán a brit kormány vizsgálatot rendelt el, most végre fény derült a ...

Veszélyben az amuri tigrisek

Kutyák által terjesztett, agykárosító szopornyicavírust mutattak ki a veszélyeztetett amuri tigrisekben.

A rovat legolvasottabbjai