Innovatív "öko" iskola

Hír

írta: Admin
2013/09/05

A Tel-Avivi Egyetem területén elhelyezkedő Porter School of Enviromental Studies (PSES) - követendő például szolgálva a zöld beruházásoknak - a harmadik olyan projekt Izraelben, amely elnyerte a LEED Platinum minősítést.

A 3700 m2-es épület tervezésekor a területen széleskörű vizsgálatokat végeztek az öko-megoldások optimális felhasználása érdekében (széljárás, tájolással összefüggően a napsütötte felületek, stb.). Az épületbe számos energiatermelő és "zöld" technológiát terveztek, a teljesség igénye nélkül: 50 kW-os napelemes rendszert és napkollektorokat, esővíz-gyűjtőket, szennyvíztisztítókat és speciális biomedencéket a víz újrafelhasználása céljából.

A természettel való harmóniát sugallják a zöld tetők és függő kertek, a nappali megvilágítást nagyméretű üvegezett felületek szavatolják. Új távlatokat nyit az építészetileg jelenleg még egyedülálló "EcoWall", az üveghomlokzattal rendelkező ÖkoFal, amely passzív szellőztetésével (a meleg levegőt egy kéményen keresztül engedi ki) és árnyékolásával védi az épületet a felmelegedéstől.

Az ott tanulók tehát úgy foglalkozhatnak a környezettudományokkal, hogy közben ihletet nyerhetnek az őket körülölelő öko-megoldások által is.
A PSES építése az év végére fejeződik be. Az intézmény vezetősége és a tervezők bíznak abban, hogy az épület inspirálóan fog hatni az építészetre, azaz újabb LEED kitüntetéseket fog generálni, és segítségül lesz a fenntartható gondolkodás erősítésében is, irányt mutatva a jövő zöld épületei számára.

Az óriási vállalkozás azt az üzenetet is hivatott közvetíteni, hogy Izrael belépett a környezettudatos országok klubjába, és ezentúl aktívan részt kíván venni a "zöld" gondolkodás népszerűsítésében, egyúttal a környezetszennyezés elleni harcban.

Mi a LEED minősítés?
A LEED rendszer esetében a fenntartható terület, a vízhasználat, az energiafelhasználás és légkör, az anyagfelhasználás és ezek forrásai, a belső környezet minősége és az innovációk esnek vizsgálat alá, majd ezek ismeretében az egyes épületek Certified, Silver, Gold vagy Platinum minősítést kapnak. A LEED szabvány legfontosabb hozadéka az, hogy az építtetőt már a kivitelezéskor a fenntarthatósági szempontok figyelembevételére sarkallja, s akár már az alapoknál is befolyásolhatja a tervezést. Célja az energiafelhasználás minimalizálása, mely kiterjedhet az épületgépészet, épületautomatika, épületvillamosság, az IT rendszerek és akár a teljes épület szerkezetére is. A LEED minősítés a későbbiekben egyfajta biztosítékot jelent akár tulajdonosváltás, akár bérlőváltás esetén, hiszen az építtetésnél figyelembe vett energetikai szempontoknak köszönhetően a LEED minősítéssel rendelkező épületek energiafogyasztása és ezzel együtt rezsije is garantálhatóan alacsony, továbbá az épületben dolgozó vagy élő emberek egészségesebb környezetben tartózkodhatnak úgy, hogy közben a lehető legalacsonyabb az épület megvalósításához és működtetéséhez szükséges környezetterhelés. (carbonsolutions.cc)

Fotók forrása a PSES hivatalos weboldala.


forrás: gizmag.com, tau.ac.il, aiolusnews.com, carbonsolutions.cc

A rovat új hírei

Hasonló

Napelemeket szereltek a kneszetre

Izraelben napelemeket tettek az izraeli parlament tetejére, hogy napenergiával fedezzék a parlament áramszükségletének egy részét.

Mi kell egy ökoházhoz?

A meg nem épített ház a legzöldebb ház. Ha mégis építkezünk, akkor méret szempontjából a minimalizmusra és a közműmentes ...

A Pasona projekt

Paradicsom és szőlő a konferencia teremben, brokkoli a recepción, búzamező a váróteremben...

Ökovárosok: Curitiba

Előző cikkünket folytatva nézzük, mire volt képes egy zseniális építész-politikus Curitibában.