A világ legmagasabb zöld fala

Hír

írta: Kiss Gábor
2014/05/09

A "Green Over Gray" (zöld a szürke felett) vállalat a világ legmagasabb zöld falát építi Québecben, a Desjardins épületben. A Hullámok névre hallgató, 65 méter magas vertikális kert hamarosan elkészül.

A függőleges kertet a közelben lévő St. Lawrence folyó inspirálta, nem véletlen hogy formája egy zöld színű folyóra emlékeztet. A több mint 11 000 különböző növényből és 42 növényfajból összeállított függőleges kert javítja az épület belső levegőjének minőségét, emellett pedig ritka, nyugtató környezetet teremt mind a helyi alkalmazottak, mind a látogatók számára.

"A fal csupa olyan növényből áll, melyeknek nincs szükségük földre, és olyan növényfajokat is tartalmaz, melyek a természetben is függőlegesen - például fák ágain és vízesések közelében - helyezkednek el. A végeredmény egy olyan alkotás, amely a belső levegő tisztítása mellett javítja az akkusztikát és növeli az épület értékét." - mondta Patrick Poiraud, a Green Over Gray társalapítója.

Az említett vállalatnak egyébként nagy tapasztalata van a zöldfalépítés terén, ők készítették például az Edmonto repülőtéren található vertikális kertet is, mely az alábbi képen látható.

A cég weboldala további érdekes projekteket is bemutat, többek közt a Microsoftnak, az SAP-nak és az ING-nek készített nagyszerű alkotásokat is megtekinthetjük.

Az ökobarát Desjardins épület 2014 szeptemberében fog elkészülni, a tervek szerint LEED Gold minősítést is fog kapni. A LEED a zöld épületeket értékelő tanúsítvány, amelyet kizárólag olyan műtárgyak kaphatnak meg, amelyek megfelelnek a magas fokú fenntarthatósági kritériumoknak. A LEED-ről bővebben már írtunk az izraeli Porter School kapcsán.

 

A rovat új hírei

Hasonló

Megépült az "öko" iskola

Megépült a PSES egyetem zöld épülete, amely a várakozásoknak megfelelően elnyerte a LEED platinum minősítést.

A világ legnagyobb zöld fala

A szingapúri társasház bekerült a rekordok könyvébe, mint a világ legnagyobb vertikális kertjének helyet adó épület.

A Pasona projekt

Paradicsom és szőlő a konferencia teremben, brokkoli a recepción, búzamező a váróteremben...

Innovatív "öko" iskola

A Porter School of Enviromental Studies a harmadik olyan projekt Izraelben, amely elnyerte a LEED Platinum minősítést.

Égi városok, függőleges farmok

A légszennyezésre az égig érő városok, a túlnépesedés miatti élelmiszerhiányra a vertikális farmok jelenthetnek megoldást?

Növényeket a tetőre!

A füvesített háztető javítja a levegő minőségét, nyáron hűti, télen pedig fűti a házat.