5 módszer, amivel védekezhetünk a zajszennyezés ellen

Magazin

írta: ecolounge
2015/11/18

Már korábban is írtunk arról, hogy a zajszennyezés milyen káros hatással van az egészségünkre és a jóllétünkre. Talán nem is gondolnánk, hogy életünknek hány különböző területét érinti az, ha túl sok a hang és túl nagy a hangerő körülöttünk. A koncentrációnkat, az alvásunk és kommunikációnk minőségét is befolyásolja, de még a keringési rendszerünkre és a mentális egészségünkre is hatással lehet, ugyanis stresszreakciót vált ki a szervezetünkben, ami megemelheti a vérnyomást, a pulzusszámot, és gyengítheti az immunrendszerünket. Mit tehetünk tehát, ha zajos környéken élünk és kicsit javítani szeretnénk a helyzeten?


Ültessünk fát!
Bár nem mindenhol kivitelezhető, a faültetés talán az ökológiailag leghasznosabb "hangtompító". Az egymás mellé sorakoztatott fák vagy bokrok védőfalként, ha úgy tetszik hangszigetelőként működhetnek, és akár 10 decibellel is csökkenthetik a zajt. Minél magasabbak a növények, annál hatékonyabban védenek a hangokkal szemben, az örökzöldekre pedig egész évben számíthatunk.

Kapcsoljuk ki az elektromos eszközöket!
A számítógép, a TV és más elektromos eszközök akkor is adhatnak hangot, amikor standby üzemmódban vannak, így szervezetünket zavarják, mégha nem is halljuk őket. Arról nem beszélve, hogy elektroszmogot bocsátanak ki (elektromos eszközökből jövő sugárzás) és áramot is fogyasztanak. Teljes áramtalanításukkal tehát nemcsak az egészségünket védjük, de energiát és pénzt is spórolunk. Erről bővebben a "Tippek a méreganyagok kivonására" című cikkünkben tájékozódhat.

Lakberendezési trükkök
A lakberendezés is segíthet a zajszint csökkentésében, különösen az érzékenyebb pontokon elhelyezett bútorok, textilek - mint a földre terített vastag szőnyeg és a falvédő - működhetnek kitűnő zajfogóként. Utóbbiak ráadásul kellemes komfortérzetet is biztosítanak. Emellett a szigetelés fontosságát sem lehet eléggé hangsúlyozni: A megfelelően választott anyagok és a körültekintő kivitelezés ugyanis nemcsak a hideg, hanem  a zaj ellen is véd. Érdemes az ablakokra különös figyelmet fordítani, mert sok épületnek ezek a leggyengébb pontjai a szigetelés szempontjából. Ezen segíthet, ha dupla vagy zajszigetelő ablakra váltunk, de úgy is javíthatunk a helyzeten, ha vastag függönyt teszünk fel.

Kép forrása / Szerző: Atlantica

Hangmaszk
Bár elsőre paradoxnak tűnhet, bizonyos esetekben a zaj elfedése is megoldás lehet. Van, aki békés hangokkal veszi körül magát és szélcsengőt, miniszökőkutat szerez be, de léteznek ennél némiképp bonyolultabb technikák is. Ezek közé tartozik az úgynevezett "fehérzaj" alkalmazása: Évekkel ezelőtt tudósok kimutatták, hogy a fehérzaj semlegesíti a figyelmet elterelő hangokat, így képes javítani a munkateljesítményt, sőt, a zajos környezetben élők alvászavaraira is gyógyír lehet. (A televíziós adásszünet sistergő hangja is fehérzajnak minősül). Léteznek fehérzajt sugárzó, illetve "antizaj" eszközök, letölthető okostelefon alkalmazások, utóbbiak között olyan is van, amelyik mikrofonnal fogja be a hangokat, melyekre válaszjeleket bocsát ki.

Csendes szigetek
Ha napjaink nagyrészét zajban töltjük, érdemes néha arra is időt szánnunk, hogy csendesebb helyszínekre látogassunk el, hiszen a halkabb környezet javítja közérzetünket és koncentrációnkat, valamint segít a feltöltődésben. Ezért a munkából hazaérve ne kapcsoljuk be rögtön a TV-t, rádiót, számítógépet, hanem pihenjünk, ha úgy tetszik, sziesztázzunk egy keveset. Hétvégente pedig látogassunk el parkokba, erdőkbe, távol a világ zajától. Hamar észre fogjuk venni a pozitív változást!

 

forrás: lifeandhealth.org, greentumble.com, hvg.hu

A rovat új hírei

Hasonló

Zene a madarak kottájából

Olykor a legváratlanabb helyekről érkezhet a zenei inspiráció. Egy zeneszerző kottaként tekintett a villanydróton ülő madarakra, ...