Vegán hentesbolt nyílik

Hír

írta: ecolounge
2016/01/08

A Növényevő hentesek kolbászairól állítólag meg sem lehet állapítani, hogy nincs bennük hús.

Egyre többen kísérleteznek a vegán hús előállításával, a húspótlók közül a Herbivorous Butcher (Növényevő hentes) cég termékei pedig különösen ígéretesnek tűnnek. A társaság alapítói, a Walch testvérek, Aubry és Kale Walch Guam szigetén nőttek fel, ahol a hús szervesen hozzátartozott minden étkezéshez. Amikor azonban az Egyesült Államokba költöztek és megismerkedtek az állatvédelemmel, mindketten vegetáriánusok lettek.

Mivel a forgalomban lévő húspótlókkal nem voltak elégedettek, úgy határoztak, hogy kifejlesztik a saját változatukat, melynek íze a gyerekkoriakra emékeztet. Különböző alapanyagokkal kezdtek kísérletezni, mint búzaglutén, gyümölcslé, zöldségek, így például a bab.

A vegává válás szolgálatában
Először nem gontolták, hogy ötletükből vállalkozás lesz, de amikor látták, hogy van érdeklődés a termékeikre, 8 hetes tesztelést végeztek, melynek keretében 10 különböző csoporttal – vegánokkal, vegetáriánusokkal és húsevőkkel – kósoltatták meg a termékeiket, majd kérdőívet töltettek ki velük.

3 évnyi kísérletezéssel tökéletesítették a szalonnájukat is, melynek hatalmas sikere lett. Még egy idősek otthona is rendelt belőle, mely az egészséges életmód jegyében rá akarja szoktatni lakóit a vegán étrendre, azzal a céllal, hogy előbb-utóbb elhagyhassák a gyógyszereket is.

- Meg akarjuk könnyíteni a húsevőknek, hogy kényelmesen áttérhessenek a vegán étkezésre, és ebben segít, hogy a vegán hús nemcsak kinézetre, de ízre is megegyezik a valódival – mondta Aubry.

Saját üzletet nyitnak
A cég 2014 júniusában debütált egy minneapolisi termelői piacon, és azóta minden héten speciális ajánlattal állnak elő. Eddig folyamatosan vándoroltak piacról piacra, kiállításról kiállításra, míg a kereslet növekedésével úgy nem döntöttek, hogy saját boltot nyitnak. Az üzlet támogatására indított Kickstarter kampányt 2014-ben sikeresen zárták, és immár építik saját, régi időket idéző üzletüket, mely előreláthatólag január 23-án nyitja meg kapuit. – A boltban minden megtalálható lesz, ami a hagyományos hentesüzletek kínálatában is szerepel, természetesen növényi változatban – tette hozzá Aubry Walch.

Tények a húsfogyasztás kapcsán, azaz a vegán hús létjogosultsága:
  • Népességrobbanás és húsfogyasztás kapcsolata: 2050-re várhatóan 9 milliárd ember él majd a bolygónkon, mely drasztikusan megnöveli az élelmiszerek - így legfőképpen a hús - iránti keresletet. (Az ENSZ felmérése szerint 70%-os növekedésre számíthatunk a következő 35 évbe.) Csak az utóbbi 20 évben - köszönhetően a növekvő gazdaságnak és jólétnek - Európában és az Egyesült Államokban közel megduplázódott a húsfogyasztás, mellyel párhuzamosan az állatállomány is növekededett.
  • Vízfogyasztás: A már jelenleg sem fenntartható hústermelés óriási erőforrásokat igényel, elsősorban ivóvizet, melyet néhány évtizeden belül aranyárba mérhetnek (2050-re a Föld népességének mintegy fele fog fizikailag vízhiányos területen élni.) Egy kilogrammnyi marhahús előállításához 15,415 liter vízre van szükség, a birka 10,412, a disznó 5988, a csirke kilónként 4325 liter vízbe "kerül". További érdekes vízlábnyom-adatokról az "Ennyi vízbe kerül egy autó" című cikkünkben olvashat.
  • Metán: A kérődző haszonállatok - elsősorban a szarvasmarhák - tartásának következménye a masszív metán kibocsátás. (A WHO 2014-ben a légtérben fellelhető metán egyik legfontosabb forrásának a szarvasmarha-állományt jelölte meg.) A "tökéletes" égésű gáz - amely a levegővel robbanóelegyet alkot - a szén-dioxidnál huszonegyszer erőteljesebb üvegházhatású tulajdonsággal bír.  Csak az USA-ban található marha-telepek éves szinten több millió tonna szén-dioxidot és metánt löknek a légtérbe, hozzájárulván így a globális felmelegedéshez. A juhtermeléséről híres Új-Zéland még az Egyesült Államokon is túltesz: 45 millió juh és 8 millió körüli szarvasmarhát számláló állatállományával az ország összes metántermelésének 90 %-át adja, amely az üvegházhatást okozó teljes emissziójának 43 %-át teszi ki. Hogy a színtelen és szagtalan, levegőnél kisebb sűrűségű szénvegyület miért is veszélyes, és milyen globális katasztrófa fenyeget a metán kapcsán, arról a "Metán, az időzített bomba" c. cikkünkben értekeztünk.
  • Embertelen bánásmód: A jövőben minden bizonnyal megszaporodnak majd az olyan ügyek, amikor az állattartó / feldolgozó a haszonállat szenvedése árán, törvénytelen eszközöket is bevállal majd a profit maximálása érdekében (nem linkeljük be, de a youtube-on jelenleg is számos elrettentő videót találhatunk a témában).
  • Erdőírtás és talajszennyezés: A növekvő állatállomány számára új legelőket, feldolgozóközpontokat és takarmány előállításához alkalmas új mezőgazdasági területeket létesítenek, természetesen az erdők kárára. Az állattartás pedig felgyorsítja a talajeróziót, a vele járó szennyezés pedig halott övezeteket hoz létre. Ha kíváncsi az USA nagyüzemi állattartásának kórképére, kattintson ide és nézze meg a vágóhidak helyszínét bemutató borzalmas légifelvételeket.

 

Hogy tetszik?

A rovat új hírei

Hasonló

Ételinnováció: Vegánszalonna

Az Egyesült Államokban sokféle étel készül laborban. Íme a húspótlók legújabb generációjának úttörője, az algából ...