Kínában valami elindult?

Magazin

írta: ecolounge
2013/05/16

A mindent háttérbe szorító gazdasági növekedés kora valóban lejárt Kínában? Amennyiben a környezetkárosító beruházások elleni tüntetések számát nézzük az elmúlt fél évben, a válasz: igen.

 

Legutóbb arról adtunk hírt, hogy Anning városába tervezett olajfinomító és más vegyipari gyárak megépítését ellenzik a környező területek lakói. Akkor a tulajdonos China National Petroleum Corporation (CNPC) - szakértői vizsgálatokra is mutatva - jelentette ki, hogy az építendő gyárak teljesen biztonságosak. Az anningi ügy végkifejlete még várat magára, ám most itt van egy újabb mega beruházás, amely lakossági nyomás hatására már nem fog megvalósulni, legalábbis Sanghajban biztosan nem.

A történet még áprilisban kezdődött, mikor napvilágot látott a Sanghaj Szungcsiang kerületében felépítendő akkumulátorgyár tervezete. A Guoxuan vállalat beruházása igen komoly társadalmi ellenkezést váltott ki a lehetséges környezetterhelés okán, több mint tízezer kerületi lakos írta alá az építkezés elleni petíciót. A sanghaji városvezetés - kezdetben úgy tűnt - hajthatatlan, az ugyancsak helyi Guoxuan pedig szakértői jelentésekkel is igyekezett alátámasztani, miszerint a projekt nem környezetkárosító. A lakosság tüntetésbe kezdett, a helyiek összesen három alkalommal vonultak az utcára, a negyedik megmozdulást épp a következő hétvégére tervezték. A nyomás hatására végül a város vezetése elállt a tervtől, a Guoxuan pedig - saját állítása szerint - még a kerületből is kivonul, ingatlanait pedig eladja.

A környezeti aggályokkal kapcsolatos tüntetések száma 1996 és 2011 között évente átlagosan mintegy 29 százalékkal nőtt, 2010 és 2011 között 120 százalékos volt az emelkedés - mutatott rá Jang Csao-fej, a környezettudományok kínai társaságának elnökhelyettese nemrég Sanghajban. A tizenegyedik ötéves terv ideje alatt (2006-2010) a hivatalos szervek több mint 300 ezer panaszt kaptak. A környezetvédelmi minisztérium az utóbbi hét évben több mint 920 esettel foglalkozott, amelyek közül több mint 70 demonstrációt vagy lakossági elégedetlenséget súlyosnak minősített.

A közelmúltban nyilvánosságra hozott jelentés szerint 2010-ben 138 milliárd eurónak megfelelő összegbe került a környezetszennyezés Kínának. A nem végleges adatok szerint a környezetkárosítás és az ezzel összefüggő közvetlen gazdasági veszteség 2012-ben elérték a kínai GDP 2,5 %-át. Külön kezelendő a környezetszennyezés egészségkárosító hatása, mely pénzben nem kifejezhető veszteséget jelent, elég ha a kínai légszennyezés halálozási mutatóira gondolunk.

Li Keqiang miniszterelnök személyesen próbálta megnyugtatni az országot, ígéretet tett arra, hogy az eddigieknél nagyobb eltökéltséget fog mutatni a környezetkárosítással szembeni harcban. „Meg kell büntetnünk a felelősöket, vaskézzel kell betartatnunk a vonatkozó törvényeket. Nem mehetünk tovább a gazdasági fejlődés útján a környezet kárára” – mondta Li Keqiang.

 

forrás: MTI, energiacentrum.hu, wikipedia

A rovat új hírei

Hasonló

Talajszennyezés Kínában

A művelés alatt álló mezőgazdasági területek legalább egy hatoda nehézfémmel szennyezett Kínában a becslések szerint.