A Moody's nemzetközi hitelminősítő szerint az amerikai fordulat ellenére is folytatódni fog a globális klímavédelmi tevékenység

Hír

írta: ecolounge
2017/02/18

Folytatódnak a klímavédelmi célú globális intézményi és magánszektorbeli programok akkor is, ha az Egyesült Államok visszafogja vagy visszafordítja környezetvédelmi erőfeszítéseit - áll a Moody's Investors Service csütörtökön Londonban ismertetett tanulmányában.

A nemzetközi hitelminősítő szerint lehetséges, hogy az Egyesült Államok eddigi környezetvédelmi politikájának egyes elemeit az új amerikai kormány módosítja vagy törli (ezzel kapcsolatos cikkünket itt olvashatja). A Moody's elemzői szerint azonban a globális kormányzati intézményrendszer és a magánszektor már olyan robusztus lendületre tett szert ezen a területen, amely továbbviszi a fenntartható gazdasági tevékenység fejlesztésére és egyéb környezetvédelmi célok elérésére irányuló programokat, függetlenül az amerikai szövetségi környezetvédelmi politika jövőbeni irányától.

A cég hangsúlyozza, hogy az amerikai elnökválasztás óta a párizsi klímavédelmi megállapodásban részes országok óriási többsége megerősítette elkötelezettségét a megállapodás mellett. A Moody's szerint ez azt valószínűsíti, hogy

a következő években gyorsulni fog a szennyezőanyag-kibocsátás visszaszorítását célzó intézkedések kidolgozásának és elfogadásának üteme.

Ráadásul a globális klímavédelmi szakpolitikai tevékenységek nem korlátozódnak a párizsi egyezményre. A tizenkilenc legnagyobb fejlett ipari és feltörekvő gazdaság, valamint az Európai Unió alkotta csoport (G20) intézményi szintű együttműködése a zöldfinanszírozás terén például szintén arra vall, hogy a szénhidrogén-függés csökkentésére és a zöldfinanszírozás fejlesztésére irányuló tevékenység lendülete fenntartható lesz - áll a Moody's csütörtöki londoni tanulmányában.

A hitelminősítő szerint a zöldkötvények globális kibocsátásának dinamikus növekedése is illusztrálja a köz- és magánszektorok elkötelezettségét a párizsi megállapodás mellett.

A Moody's adatai szerint a piacon megjelent új zöldkötvények értéke tavaly 120 százalékkal 93,4 milliárd dollárra emelkedett a 2015-ben kibocsátott 42,4 milliárd dollárról. E növekedési ütem kivetítése azt mutatja, hogy az idén 206 milliárd dollárnyi új zöldkötvény kerülhet forgalomba - jósolja csütörtöki elemzésében a hitelminősítő. A zöldkötvényeket elsősorban fejlesztési bankok, közüzemi cégek és vállalatok bocsátják ki. A kötvények hozamait egyebek mellett az üvegházhatást okozó gázkibocsátás csökkentésének vagy az újrahasznosítható energia terjesztésének finanszírozására használják.


Kép forrása (illusztráció - módosított kép) / Szerző: King of Hearts

 

forrás: MTI

A rovat új hírei

Hasonló