Obama figyelmeztette Donald Trumpot: kárt okozna az amerikai érdekeknek, ha Washington kivonulna a párizsi klímaegyezményből

Hír

írta: ecolounge
2017/01/10

Barack Obama a Science című folyóiratban jelentetett meg terjedelmes cikket a 2015-ben 115 ország által elfogadott párizsi klímaegyezmény előnyeiről, s arról, hogy ez jó Amerikának és a felmondása ártana az amerikai gazdasági érdekeknek. Leendő utódát az egyezmény támogatására szólította fel.

Obama szerint ha Washington felmondaná a klímaegyezményt, akkor ezzel elveszítené a jogot és a lehetőséget arra, hogy betartathassa más országokkal az egyezményben vállalt kötelezettségeiket és átláthatóságot követelhessen tőlük. Az elnök szerint ezzel a  döntéssel Washington "lemondana annak lehetőségéről, hogy elszámoltathassa azokat az országokat - köztük Kínát, Indiát és Mexikó -, amelyek a globális felmelegedéshez hozzájáruló káros hatású gázok kétharmadának kibocsátásáért felelősek, s ezzel károkat okozna az amerikai gazdasági érdekeknek is".

Az amerikai elnök a cikkben hangsúlyozza azt is, hogy a tudományos adatok egyértelműen bizonyítják, hogy a klímaváltozás kordába szorítása sürgető feladat és okvetlenül foglalkozni kell vele, valamint a globális felmelegedés problematikáját szerinte nem szabad átpolitizálni. "Az elmúlt években megtapasztalhattuk, hogy a gazdasági érvek is a cselekvés mellett szólnak" - fogalmaz Obama.

Donald Trump megválasztott elnök a választási kampányban még egyértelműen a párizsi klímaegyezmény felmondása mellett foglalt állást, de megválasztása után már finomított álláspontján, "közelről figyeli a klímaváltozással kapcsoatos fejleményeket és nyitott a kérdésre".

Az amerikai környzetvédelmi hivatal élére ugyanakkor olyan vezetőt jelölt (Scott Pruitt) aki az elmúlt években a környezetvédelmi hivatal széndioxid-kibocsátást korlátozó intézkedéseit bírálta. Közben ugyanakkor Trump idősebbik leánya, a tanácsadójaként is számon tartott Ivanka Trump - akit környezetvédelmi kérdésekben liberálisként könyvelnek el - már felvette a kapcsolatot a különböző környezetvédő szervek és mozgalmak képviselőivel.

Hétfőn délelőtt egyébként a híres bostoni műszaki egyetemen, a MIT-en elmondott beszédében John Kerry külügyminiszter szintén amellett foglalt állást, hogy a klímaváltozás problémáját nem szabad átpolitizálni. Az amerikai diplomácia - szintén távozó - vezetője szerint az amerikai katonai vezetőktől és hírszerzési szakemberektől a tengerparti városok polgármestereiig általános egyetértés alakult ki, hogy az emelkedő tengerszint és a korábban szokatlanul erős esőzések sora a klímaváltozás követezménye, és okvetlenül tenni kell ellene valamit.

 

forrás: MTI

A rovat új hírei

Hasonló