A NASA új vezetője nem igazán hisz a klímaváltozásban

Hír

írta: ecolounge
2018/05/01

Az Amerikai Űrügynökség élére nem tudományos szakember, hanem volt katona került.

A NASA új vezetőt kapott Jim Bridenstine, a haditengerészet volt pilótájának személyében. Az új igazgatót már hét és fél hónappal ezelőtt kinevezték, ám ahhoz, hogy megkezdhesse munkáját, a Szenátus jóváhagyására is szükség volt, ami egyébként mindössze egyetlen szavazaton múlt.

Kritikusai szerint borzasztó döntéseket hozhat majd, hiszen nem tudományos szakember, ellenben politikus, így a NASA iránti elkötelezettsége abszolút megkérdőjelezhető.

Ráadásul több kijelentése is arról tesz tanúbizonyságot, hogy kételkedik a klímaváltozásban, melynek kutatásában egyébként a NASA központi szerepet játszik.

2013-ban például egy kongresszusi felszólalása alkalmával úgy nyilatkozott, hogy a hőmérséklet emelkedése már 10 éve megállt, és a létrejövő hőmérsékletváltozások a naptevékenységgel és az óceán körforgásaival függnek össze. Szakmaiatlan kijelentésével "csupán" azt a tudományos tényt vonta kétségbe, miszerint a jelenlegi globális felmelegedés elsődleges oka az emberi tevékenység eredményeként létrejövő üvegházhatás. - Ami egyébként a NASA weboldalán már akkor is olvasható volt. Később igyekezett finomítani az álláspontján, és "elismerte", hogy most is tart a felmelegedés, amiben az emberi tevékenység is közrejátszik. Azt továbbra sem hajlandó elfogadni, hogy a klímaváltozás okozója elsősorban a - bolygóformáló - ember (három cikk az ember hatásáról: itt, itt).

A NASA házatáján ugyanakkor nem ez az egyetlen, aggasztó hír: korábban már szó volt arról, hogy a kormány az időjárás kutatására szánt támogatás összegét (is) csökkentené, erre pedig - ismervén Trump klímaszkepticizmusát - minden esély megvan.

Egyébként nem Bridenstine az egyetlen olyan vezető, akinek kinevezése komoly felháborodást keltett tudományos körökben: 2016-ban került a szövetségi környezetvédelmi hivatal (EPA) élére a fosszilis energia elkötelezettjeként is ismert Scott Pruit, aki az oklahomai igazságügyi tárca élén korábban még keményen támadta magát az EPA-t.


Kép forrása / szerzője: Joel Kowsky

 

forrás: independent.co.uk, nytimes.com

A rovat új hírei

Hasonló