Drónvideó a Csernobili atomerőmű épülő acélkupolájáról

Hír

írta: MTI
2015/12/12

2007-ben jelentették be, hogy a leromlott állagú szarkofág helyére új védőlétesítmény kerül, mely nem csak földrengésbiztos lesz, de ellenáll majd a tornádóknak éppúgy, mint az egyéb természeti katasztrófáknak. A Novarka nemzetközi konzorcium építette műtárgyat 2017-ben fogják üzembe helyezni. Ez lesz a világ legnagyobb mozgatható kupolája.

A nemzetközi összefogással megvalósuló, 1,5 milliárd dolláros bekerülésű projektet 45 ország és számos szervezet finanszírozza. A 2010-ben kezdődött építkezés most egy újabb mérföldkőhöz érkezett, ugyanis a kupola két oldalának csatlakozását teljes egészében megépítették. Amikor majd teljesen elkészül, síneken fogják a jelenlegi szarkofág fölé tolni. Hogy valóban grandiózus beruházásról van szó, mi sem bizonyítja jobban, mint a műtárgy méretei: szélessége 257 m, magassága 110 m, hossza 165 m. Súlya meghaladja a 31 ezer tonnát.
Persze ez sem tart örökké, két emberöltőn belül egy újabb cserére lesz szükség, ugyanis a műtárgy tervezett élettartama csupán 100 év.

forrás: youtube.com, MTI

A rovat új hírei

Hasonló