Elkezdik építeni a jégfalat!

Hír

írta: Kiss Gábor
2014/05/28

Még 2013-ban írtunk a tervről, miszerint a japán kormány 470 millió dollárt ajánlott fel egy hatalmas, 1,5 km-es jégfal építéséhez, ami reményeik szerint megakadályozza majd a radioaktív talajvíz továbbterjedését. A projekt nemrég zöld utat kapott, az építést szinte azonnal megkezdik.

Az 1,5 km hosszúságú jégfalat közvetlenül az erőmű alá fogják építeni, amivel céljuk, hogy megállítsák a közeli hegyoldalakról lefolyó és talajba szivárgó esővízet. A 2011 márciusi katasztrófa óta ugyanis a talajvíz folyamatosan beszivárog az erőmű alá, ahol keveredik az ott elszabadult sugárszennyezett vízzel. Amennyiben a radioaktív talajvíz eléri az óceánt, az áramlatokon keresztül szinte bárhová eljuthat, megfertőzve a vízi élővilágot.

Az erőművet üzemeltető Tokyo Electric Power Co (TEPCO) szerint még informálódniuk kell a teljes projektet illetően, mivel szeretnék elkerülni hogy a meglévő épületekben kár keletkezzen. A tudósok állítása szerint az ötlet akár be is válhat, ám ilyen nagyszabású elgondolás megvalósítására eddig még nem volt példa, a sikerességet pedig nehezíti az, hogy a megépítésre igen rövid határidőt szabott az építtető.

 

Vajon siker fogja koronázni a projektet?

A rovat új hírei

Hasonló

Fukushima el van átkozva

Legalább tíz tonna erősen sugárszennyezett víz folyt el a létesítmény hűtőrendszeréből.