Eltűnik a magyar málna? - Megszűnhet a málnatermesztés Magyarországon!

Hír

írta: MTI
2016/08/14

Megszűnhet a málnatermesztés Magyarországon, a termelők szerint ugyanis egyre kevésbé éri meg a nagy kézimunkaerő-igényű tevékenységgel foglalkozni - írja a Magyar idők pénteki számában.

Csizmadia György, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács alelnöke a lapnak elmondta: töredékére csökkent a málna hazai termőterülete és a következő években vélhetően megszűnik a hazai termesztés.

Az Agrárgazdasági Kutatóintézet (AKI) adatai szerint a kilencvenes évek elején még 27 ezer tonna málna termett évente Magyarországon, a teljes megtermelt mennyiség mára másfél-kétezer tonnára csökkent.

A gyümölcspiaci szakember az okok között említette, hogy nincs aki foglalkozzon a korábban házak mellett termesztett növénnyel, és a nagyobb ültetvényekre sem találnak munkást. A dolgozók bére pedig egyre nagyobb arányt képvisel a termék árában, ezzel csökkentve a termelés jövedelmezőségét. Magyarországon a hatszáz forintért értékesíthető málna kilójából kétszáz forintot tesz ki a betakarítási költség, miközben Szerbiában, Romániában és Ukrajnában fillérekért dolgoznak az ültetvényeken.

A klímaváltozás is hatással van a málnatermelésre! - A málna igen érzékeny gyümölcs: nem tűri a talajvizet, érzékeny a gyökerek megbetegedéseire, emellett magas vízigényű, öntözést igényel, a gyengén savas, tápanyagban gazdag talajt kedveli. A magyarországi változó klíma, az erős UV-sugárzás nem tesz jót neki, a szélsőségessé váló időjárásról - így például a jégverésekről - nem is beszélve.

A helyzetre gyakorlatilag nincs megoldás, a növekvő munkaerőköltségeket a fogyasztók nem fizetik meg. Ha dupla áron lehetne eladni a szamócát, akkor megérné, a vásárlók azonban egyelőre nem fogadják el az áremelést - tette hozzá. A probléma minden nagy kézimunka igényű gyümölcsnél jelentkezik. A szakember szerint ezek a növények lassan eltűnnek a magyarországi termőterületekről.

 

forrás: MTI, magyaridok.hu, wikipedia.org

A rovat új hírei

Hasonló