Indul a háború a műanyag zacskók ellen Magyarországon is!

Hír

írta: ecolounge
2016/07/27

A Földművelésügyi Minisztérium menetrendje szerint augusztusban születhet meg az a rendelet, melynek lényege, hogy visszaszorítsák az úgynevezett könnyű műanyag zacskók felhasználását.

A csomagolásról és a csomagolási hulladékkal kapcsolatos hulladékgazdálkodási tevékenységekről szóló 442/2012. (XII. 29.) Korm. rendelet módosításáról van szó, íme a menetrend szövege: "A kormányrendelet módosítása jogharmonizációs kötelezettség teljesítése érdekében, a 94/62/EK irányelvnek a könnyű műanyag hordtasakok felhasználásának csökkentése tekintetében történő módosításáról szóló 2015. április 29-i 2015/720/EU európai parlamenti és tanácsi irányelv átültetése miatt szükséges."

De mit is jelent ez?
Az Európai Unió környezetvédelmi okokból drasztikusan csökkenteni kívánja a lakossághoz kerülő nejlonzacskók darabszámát. Ezt a célt szolgálja a 94/62/EK európai parlamenti és tanácsi irányelv, mely a csomagolás és a csomagolási hulladék környezetre gyakorolt hatásának megakadályozása, vagy legalábbis csökkentése érdekében került elfogadásra. Bár a műanyag hordtasakok az említett irányelv értelmében csomagolásnak minősülnek, az irányelv nem határoz meg külön intézkedéseket az ilyen hordtasakok felhasználására vonatkozóan. Azokról a könnyű, 50 mikronnál vékonyabb falú műanyag tasakokról van szó, melyeket például a hipermarketek pékségeinél is kilószámra találhatunk meg.

Az elfogadott irányelv szerint a tagállamok által hozott intézkedéseknek ki kell terjedniük a következők közül az egyikre vagy mindkettőre:
a) olyan intézkedések elfogadása, amelyek biztosítják, hogy 2019. december 31-ig az egy főre jutó éves felhasználási szint ne haladja meg a 90 könnyű műanyag hordtasakot, és 2025. december 31-ig a 40 könnyű műanyag hordtasakot, vagy az ezekkel egyenértékű, súlyban meghatározott célértéket. A nagyon könnyű műanyag hordtasakokat ki lehet zárni a nemzeti felhasználási célkitűzések hatálya alól;
b) olyan intézkedések elfogadása, amelyekkel biztosítható, hogy 2018. december 31-ig az áruk vagy termékek értékesítési pontjain könnyű műanyag hordtasakokat ne bocsássanak díjmentesen rendelkezésre, kivéve, ha ezzel azonos hatékonyságú eszközöket alkalmaznak. A nagyon könnyű műanyag hordtasakokat ki lehet zárni ezen eszközök hatálya alól.

Mekkora problémát jelentenek ezek a nejlonzacskók?

Óriásit!
A műanyag hordtasakok jelenlegi felhasználási szintje nagymértékű szemeteléshez vezet és az erőforrások nem hatékony felhasználását eredményezi, valamint várhatóan növekedni fog, ha nem lépünk fel ellene.
A műanyag hordtasakokkal való szemetelés környezetszennyezést eredményez és súlyosbítja a víztestekben jelen lévő szemét széles körben elterjedt problémáját, amely világszerte fenyegeti a vízi ökoszisztémákat. Szinte felfoghatatlan szemét mennyiségről van szó - elég ha a nagy óceáni szemétszigetre gondolunk, mely Magyarország területének a sokszorosa.

Idővel minden óceánba került műanyag hulladék mikroszemcsékké esik szét. A teljes lebomlási folyamat 1-400 év alatt megy végbe (egyes tárgyak esetében ez 1000 év is lehet), a bomlási folyamat hossza nagyban függ az UV sugárzás intenzitásától, a kémiai kopástól, a víz sótartalmától, hőmérsékletétől, a bomlást segítő anyagok és élőlények jelenlététől, és persze a műanyag hulladék típusától és méretétől is.

Az elmúlt években több tudós csoport is vizsgálta a kontinensek partmenti vizeinek műanyag tartalmát. Ezek a kutatások igen rémisztő eredményekkel zárultak: az összes vízmintavételezési helyszínen kimutatták a felső vízrétegben a műanyag jelenlétét, elsősorban biszfenol-A-t és polisztirolt, melyekről tudni kell, hogy rákkeltőek, utóbbit a halak előszerettel is fogyasztják. Egy nemrégiben közzétett kutatás szerint a halak úgy szoknak rá a műanyagra, ahogy a tinik a gyorsételekre. Azonban a műanyag jelenléte megváltoztatja a halak táplálkozási preferenciáit és csökkentőleg hat a méretükre, úszási sebességükre, sőt “intelligenciájukra” is, mely idővel a teljes ökoszisztéma felborulásával járhat.

Mi emberek is veszélyben vagyunk!

Miután a mérgek bejutnak a tengeri állatok szervezetébe és ott felhalmozódnak, bekerülnek a táplálékláncba, melynek a csúcsán az ember áll. Idővel tehát így kerülnek a tányérunkba azok a mérgek, amelyek korábban még a futószalagon gyártott használati tárgyainkban - így péládul a műanyag zacskókban - voltak jelen. Arról nem beszélve, hogy egészségtelen, ha ételeink hosszabb távon érintkeznek műanyag zacskóval.

Mennyi zacskóról van szó?

Az Euroactive 2015-ös adata szerint Európában évente 100 milliárd műanyag zacskó kerül piacra. Az Earth Policy Institute kimutatásából pedig az derül ki, hogy világszerte 1 billió műanyag zacskót használnak fel évente, percenként közel 2 millió darabot. Egy kimutatás szerint Magyarországon naponta 1 millió műanyag zacskó fogy, azaz éves szinten ez 300 millió műanyag zacskót jelent (és a világban összesen gyártott műanyag zacskók 80%-át Európában használják el).

Íme néhány javaslat, melyek betartásával fenntarthatóbban, "zöldebben" és egészségesebben élhetjük életünket!


Kép forrása: Wikipedia / MichaelisScientists

 

forrás: eur-lex.europa.eu, kormany.hu

A rovat új hírei

Hasonló

Úszunk a szemétben

A hulladéktelepek száma és mérete egyre növekszik, a szemét egy része pedig a tengerben landol.