David Puttnam, a Tűzszekerek Oscar-díjas producere az Északi-sark védelméért forgat filmet

Hír

írta: MTI
2015/05/22

David Puttnam, a Tűzszekerek Oscar-díjas producere hosszú idő után ismét visszatér a filmezéshez: zöld aktivisták északi-sarki akciójáról készülő mű producere lesz. A brit filmes azt reméli, hogy a produkcióval egy fiatalabb generációt tud megnyerni a környezetvédelem ügyének.

A producer új filmje a Greenpeace 2013-as északi-sarki akcióját idézi fel, amelynek során az orosz hatóságok őrizetbe vették a környezetvédők több aktivistáját.

A 74 éves Lord Puttnam mögött hosszú környezetvédő múlt áll (például elnöke volt annak a bizottságnak, amely 2005-ben a klímaváltozási törvényt felügyelte), az idők során azonban egyre inkább meggyőződésévé vált, hogy valójában filmesként gyakorolhatná a legnagyobb hatást a kérdésben.

A Greenpeace aktivistái az északi-sarkvidéki olajkitermelés ellen tiltakoztak 2013 szeptemberében a Barents-tengerre nyíló Pecsora-öbölben lévő fúrótoronynál. Néhányan megpróbáltak felmászni a Gazprom cég olajfúró platformjára, de a határőrség megakadályozta őket ebben. A hatóságok feltartóztatták az őket szállító Arctic Sunrise jégtörőt, és Murmanszkba kísérték. A 30 fős csoportot két hónap után engedték szabadon, mivel a Kreml egyre nagyobb nemzetközi nyomás alá került a közelgő szocsi olimpia előtt.

Puttnam szerint a politikusok és lobbisták nem voltak képesek mozgósítani a közvéleményt a fenyegető ökológiai katasztrófa miatt. Mint mondta, reményei szerint a film nyelvén sikerülhet közelebb vinni a problémát az emberekhez.

A brit filmes úgy vélte, miközben az emberek egy azonnali katasztrófára nagyszerűen reagálnak, a "hosszú távú problémák megoldásában szörnyűek".

"Az unokáim viccesek és szeretni valók, de számukra elképzelhetetlen, hogy valaki az ő generációjukból feláldozzon valamit. Úgy képzelem, hogy amikor majd kisétálnak a premierről azt mondják: 'Jézusom, mit tehetnék, hogy segítsek?' Ez az álmom" - mondta Puttnam, aki szerint a film főhőse "az Északi-sark sértetlensége" lesz.

Puttnam és Farsi kijelentették, hogy nem izgatja őket, hogyan fogadja majd a filmet az orosz vezetés. Ráadásul, mire a film elkészül már más cégek - így a Shell - is folytatják a gáz- és olajkitermelést az Északi-sarkon. "Mire a film forgalomba kerül, már mindenkire ráragad a szégyen" - mondta Farsi.

forrás: MTI, theguardian.com

A rovat új hírei

Hasonló

Olajfúrás a Jeges-tengeren?

A Shell évek óta igyekszik megvetni a lábát a temérdek olajat ígérő sarkvidéken. Most úgy tűnik - legalábbis részben - elérte ...