Izzadtságból ivóvíz

Hír

írta: Kiss Gábor
2013/07/24

Napjainkban körülbelül 780 millióra tehető azok száma, akik nem tudnak tiszta ivóvízhez jutni. Az UNICEF most megoldást talált: gépet épített, amely az izzadt ruhából kifacsart folyadékot tiszta ivóvízzé alakítja.

A szerkezet megálmodója a svéd származású mérnök és médiaszemélyiség, Andreas Hammar. Egy asztronauták által használt gép ihlette, amely a vizeletet ivóvízzé alakítja. Membrán desztillációval működik, ami sem sót, sem baktériumot nem enged át – kizárólag a megtisztított gőzt. A szerkezetet hétfőn mutatták be Gothenburgban, több mint ezren próbálták ki.

Vizeletből már nem volt újdonság
A NASA a 60-as évektől kutatta azt az új technológiát, amellyel tiszta víz biztosítható az amerikai tengerészgyalogosok számára az ellenséges területeken. Az évtizedes kutatómunka eredményeként  feltalált fordítottozmózis-technológia teljesen új megvilágításba helyezte a víztisztítást, mivel az addig ismert vízszűrési eljárásoknál tízezerszer jobb eredményt hozott, valóban kristálytiszta vizet állított elő.

Az öbölháborúban már használták, később pedig az űrhajósok számára is bevezette a NASA, természetesen az űri körülményeknek (súlytalanság) megfelelően.

A molekulaméretű szűrőn, az ozmózismembránon, kizárólag a tiszta víz képes átjutni. Az előállított ivóvíz 100% tisztaságú, nem tartalmaz vírusokat, baktériumokat, idegen kémiai és vegyi anyagokat, nehézfémeket, illetve toxikus, radioaktív vagy rákkeltő anyagokat sem.


Képek forrása:
Forditott ozmozisú katonai víztisztitó: Wikipedia / United States Marine Corps, ID 060220-M-2061L-063 / Szerző: Cpl. Will Lathrop
Fordított ozmózis működése: viztisztito.hu

 

forrás: grist.org, viztisztito.hu

A rovat új hírei

Hasonló

Ködből fakasztanak ivóvizet

Marokkóban megalkották a világ legnagyobb "ködbegyűjtő és vízelosztó rendszerét" a falvak ivóvízellátásnak biztosítására.

Izzadságból energia?

Izzadságból termel energiát a bioelem, amely kutatók szerint képes lesz órákat, okostelefonokat és más kütyüket is üzemeltetni.