New York perli az olajtársaságokat a klímaváltozás miatt

Hír

2018/01/28

A New York-i városvezetés úgy látja, az olajcégek felelősek a legnagyobb részben az üvegházhatású gázok kibocsátásáért, ezért jogi úton kívánnak elégtételt venni.

A New York-i városvezetés úgy döntött, ha a kormányzat nem is tesz semmit a klímaváltozás ellen, ők lépnek, annál is inkább, mert a bőrükön érzik, mivel is jár az éghajlatváltozás. Többek között arra hivatkoznak, hogy a várost a rendszeres viharok mellett árvizek sújtják, melyek a partvidék folyamatos eróziójával is járnak. A szélsőséges időjárás kialakulásához véleményük szerint a nagy olajtársaságok is hozzájárultak, melyek eltitkolták a tevékenységükkel járó veszélyeket, hogy megőrizzék a profitot.

(Az utóbbi évtizedekben rengetegen hívták fel a figyelmet az olajipar klímaromboló hatására, így többek közt Teller Ede atomtudós is, aki már 1959-ben a globális felmelegedés veszélyeire figyelmeztette az amerikai kőolajipar vezetőit. - cikkünk itt.)

A kereset szerint mindössze száz fosszilisenergia-cég felel az üvegházhatású gázok kibocsátásának kétharmadáért egészen az Ipari forradalom óta.

Bill de Blasio, New York polgármesterének bejelentése szerint a jogi elégtétel mellett gazdasági manőverbe is kezdenek, így amellett hogy pert indítanak a BP, az Exxon Mobil, a Chevron, a ConocoPhillips és a Shell ellen, melyeket a legnagyobb szennyezőknek tartanak, a város nyugdíjalapjából ötmilliárd dollár értékű fosszilis energiahordozókhoz kapcsolódó tőke-kivonást indítanak el, azaz az ott felhalmozódott saját olajipari részvényeiket értékesítik.

(Hasonlóképpen járt el Leonardo DiCaprio is még 2015-ben, amikor több mint 400 intézmény és 2000 magánbefektetővel jelentette be, hogy mintegy 17 ezer milliárd font értékben kezdik meg a tőkekivonást a fosszilis energiahordozók piacáról.)

Ahogyan a polgármester fogalmazott, a fosszilis energiacégek kapzsisága idézte elő az aggasztó klímahelyzetet, így az ő felelősségük a védekezés költségeinek vállalása is. New York mellett Washington és Fokváros, valamint a kaliforniai Stanford Egyetem és az Oxfordi Egyetem is a befektetések kivonása mellett döntött.


Kiemelt kép
Második kép forrása / szerzője: Kevin Case

 

forrás: guardian.com

A rovat új hírei

Hasonló

Olajfúrás a Jeges-tengeren?

A Shell évek óta igyekszik megvetni a lábát a temérdek olajat ígérő sarkvidéken. Most úgy tűnik - legalábbis részben - elérte ...