Önkéntesek az óceánokért

Magazin

írta: Tóth Judit
2015/01/08

Az Ocean Conservancy amerikai természetvédelmi szervezet a Föld vizeinek védelme érdekében, évről évre önkéntesek százezreit mozgósítja a világ különböző pontjain, Kaliforniától kezdve, Hongkongon át, egészen Új-Zélandig.

Az óceánokat elárasztó szemét mindannyiunk globális problémája, mely nemcsak az élővilág számára jelent egyre nagyobb gondot, de az emberek egészségét is veszélyezteti. És amit a víz felszínén látunk, az sajnos csak a jéghegy csúcsa: a mélyben és távol a nyílt vizeken még több szemetet visz a víz.

A korábban már bemutatott Ocean Conservancy amerikai természetvédelmi szervezet az elmúlt 28 évben önkéntesek millióit mozgósította a vizek védelme érdekében, akik többek között tízmillió műanyag zacskótól, egymillió pelenkától és 57 millió cigarettacsikktől szabadították meg a partokat. A minden év szeptemberében megrendezett Intenational Coastal Cleanup kampány a világ legnagyobb önkéntes megmozdulása.

Komoly eredmények
A mozgalom indulásakor, 1986-ban még csak Texas államban gyűjtöttek szemetet, 2013. szeptemberében pedig már a Föld 92 országában, több mint 650 ezer önkéntes fogott kesztyűt és indult el, hogy megtisztítsa lakóhelyének közelében levő vízpartokat. Összesen közel 13 ezer mérföldnyi partszakaszt jártak be, és munkájuk eredményeként egyetlen napon 5700 tonna szemetet gyűjtöttek össze. Az összegyűjtött szeméttel 2,5-szer meg lehetett volna tölteni a Capitolium kupoláját, és a szemét tömege annyi volt, mint 823 afrikai elefánté.

Nem is gondolnánk, hogy miket rejt a szemét
A gyűjtött szemét nagy részét cigarettacsikkek, ételek csomagolóanyagai, PET-palackok és nejlonzacskók tették ki. A vízpartokon szétszórt hulladékok között azonban akadtak egészen különleges dolgok is: például írógép, Ipad, menyasszonyi ruha, gitár, sztetoszkóp, légkondi, szőke paróka és WC csésze is. A megmozdulásban a legtöbb résztvevő az Egyesült Államokban, Kanadában, Hongkongban, a Fülöp-szigeteken és Peruban vett részt. Az USA-ban annyi műanyag evőeszközt találtak, ami elegendő lett volna arra, hogy vendégül lássák az ország legnagyobb egyetemének összes diákját, a Fülöp-szigeteken talált eldobott pelenkák tömege pedig megegyezett 42 víziló tömegével.

Évente 10 millió tonna műanyag hulladék kerül az óceánokba. A szemét 80%-a a szárazföldről származik és 20%-a hajókról. Található benne üveg, alumínium doboz, orvosi hulladék, de legnagyobb részben, azaz 90%-ban műanyag, aminek egy része vizes flakonok, kupakok, műanyagpoharak és halász hálók, nagy része pedig a műanyaggyártás melléktermékeként keletkezett un. műanyag pellet.
Az úszó hulladék telepről ne csak egy lebegő sziget jusson az eszünkbe, hiszen gyakran kis méretű műanyagból, mikro nagyságú műanyagokból és kémiai iszapból tevődik össze, ami szabad szemmel nem is látható. Sőt mérete és sűrűsége ellenére még szatellitről sem látható.

A nyílt vizek tisztítására küldött 4500 db hajónak közel 50 tonna szemetet sikerült összegyűjtenie még 2013-ban. Ebben az évben a tengeri teknősök védelme érdekében egy külön kampány is indult, az önkéntesek, a teknősök fészkelőhelyein is összegyűjtötték a szemetet, és ezzel sokat segítettek a frissen kikelő hüllőknek. A fiatal állatok ugyanis életük első napjaiban talán legnehezebb útjukra vállalkoznak, mikor megpróbálnak eljutni a fészektől a tengerig, a parton szétszórt szemét azonban jelentősen rontja a túlélési esélyeiket.

Egyre többen vannak
A 2014-es év adatait is hamarosan nyilvánosságra hozzák, de gyanítható, hogy még nagyobb számokról olvashatunk majd; mert a szemét mennyisége egyelőre sajnos nem csökken, az önkéntesek száma viszont évről évre nő, akárcsak a szemétgyűjtő szervezetek és projektek száma. 2013-ban írtunk a világ legnagyobb szemétszedő akciójáról, ez év nyarán pedig ismét visszatérünk majd a témához, mivel azóta több új szemétszedő projekt is megkezdte működését. Persze hazai vonatkozásban is komoly fejlődést könyvelhetünk el a közösségi szemétszedés témájában, hiszen az évente egy alkalommal megrendezésre kerülő Te Szedd országos szemétszedési akció egyre eredményesebb. 2014-ben a TerraCycle-lel való együttműködésnek köszönhetően a TeSzedd! során külön gyűjtött csikkeket még újra is hasznosították.

 

A rovat új hírei

Hasonló

Úszunk a szemétben

A hulladéktelepek száma és mérete egyre növekszik, a szemét egy része pedig a tengerben landol.

Let’s do it! - Vesuvio

Sikeres volt a a Let’s do It! Italy tisztítási akciója. A helyszín ezúttal a Vezúvi Nemzeti park volt.