Ozone Zöld-díj: Kreatív magyar fejlesztések a fenntarthatóbb hétköznapokért

Hír

írta: ecolounge
2017/10/18

„Nagyon sok kiemelkedő és szemléletformáló pályamunkával találkoztunk, az elektromos autózástól, az éghajlatváltozáson át a fogyatékkal élők bevonásáig. Az egyszemélyes civil kezdeményezések is igazolják, hogy már egyetlen ember is sokat tehet az élhetőbb környezet megteremtéséért”

Az Ozone Televízió, Magyarország egyetlen zöld tematikájú tévécsatornája 2010-ben alapította meg a Zöld-díjat, mellyel a környezetvédelem és fenntarthatóság szempontjából jelentős, innovatív projekteket jutalmazzák. A díj különlegessége, hogy önkéntes, spontán kezdeményezésű tevékenységeket is elismer. A pályázatra minden évben öt kategóriában lehet nevezni: jelentkezhetnek nagyvállalatok, kis- és középvállalkozások, civil szervezetek, iskolák és óvodák valamint magánszemélyek. A díjátadó eseményére a Földgömb magazin Zöldgömb fesztiválján került sor, október 14-én, az Akvárium Klubban.

A kezdeményezés egyre sikeresebb, mi sem bizonyítja ezt jobban, minthogy idén rekordszámú, 68 nevezés érkezett, a magánszemélyektől, a civileken át, egészen a nagyvállalatokig. „Nagyon sok kiemelkedő és szemléletformáló pályamunkával találkoztunk, az elektromos autózástól, az éghajlatváltozáson át a fogyatékkal élők bevonásáig. Az egyszemélyes civil kezdeményezések is igazolják, hogy már egyetlen ember is sokat tehet az élhetőbb környezet megteremtéséért” - mondta Dr. Béres András, a Herman Ottó Intézet szakmai ügyvezető-helyettese, a zsűri elnöke.

Hulladékműhely és újrahasznosítható akkumulátor
A pályázatok közül nem volt könnyű kiválasztani a legjobbakat, így több kategóriában is megosztott első helyezet mellett döntött a zsűri. A nagyvállalati kategóriában a Fővárosi Közterület-fenntartó Nonprofit Zrt. újonnan nyílt Szemléletformáló és Újrahasználati Központjaiért részesült elismerésben. Ezeken a telephelyeken a hulladék újrahasznosítása mellett ismeretterjesztéssel is foglalkoznak: előadásokat tartanak, újrahasznosított tárgyakat mutatnak be, az iskolai csoportokat pedig interaktív műhelyekkel várják. A nagyvállalat kategória másik első helyét a Nissan Sales CEE Kft. érdemelte ki egyedi energiatárolási rendszerének kidolgozásáért, melynek keretében a tulajdonosok saját maguk is újrahasznosíthatják a Nissan LEAF akkumulátorát. (Ebben a cikkünkben mutattuk be a Nissan projektjét.)

Vízmegőrzés és magbonbon
A KKV kategóriában szintén ketten örülhettek az első helynek: A Water & Soil Kft. speciális, vízben oldódó anyagával csökkenti a talaj vízveszteségét, mellyel az öntözővíz akár 50%-a is megspórolható. A másik első helyezett a Seed bonbon, irodai hulladékpapírból készít bonbonra hasonlító papírdíszeket, melyekben különféle fűszer és virágmagvak rejtőznek. (Hagara-Nagy Nóriék termékéről itt írtunk korábban.)
Ahogyan Antal Alexa, a WWF Magyarország kommunikációs vezetője, a zsűri tagja komentálta, ezek az igazán kreatív példák is azt bizonyítják, hogy „a kis és közepes vállalati szektorban az elmúlt években egyre nagyobb lendületet lehet tapasztalni, a környezettudatosság szempontjából”.

PET-hajók
A Civil szervezet kategóriában a PET Kupát rendező PET kalózok nyertek, akiknek küldetése, hogy megtisztítsák a Tisza mentét a pillapalackoktól. Az elmúlt öt évben 18 tonnányi szemetet szedtek össze és 47 hajót építettek! (A PET Kupáról szóló legutóbbi hír itt tekinthető meg).

A fűszerkerttől a mesekönyvgyűjtésen át, a Hulladékmentes háztartásig
Az iskola, óvoda kategória nyertese, a Tisza-parti Általános Iskola több irányból közelíti meg a fenntarthatóságot és a környezeti nevelést. A gyerekek fűszerkertet művelnek, komposztálnak, és újrahasznosított tárgyakat készítenek. Az iskola emellett rendszeresen szervez jótékonysági futást és gyűjt mesekönyvet a kórházban lévő gyerekeknek.

Mint azt a magánszemély kategória első helyezettje, Tóth Andrea is bizonyítja, akár egyetlen ember is sokat tehet a szemléletformálás és a gyakorlati környezetvédelem terén. Andrea Háztartásom Hulladék Nélkül című blogján - melynek nem kevesebb, mint 11 000 követője van a Facebookon - arról olvashatunk, hogyan csökkenthetjük minimálisra az általunk termelt szemét mennyiségét. Denevérprogramjával díjazott lett Lenner Ádám, a különdíjat pedig Dr. Erdős László ökológus érdemelte ki Zöld hősök Assisi Szent Ferenctől Arnold Schwarzeneggerig című könyvével, mely a környezet- és természetvédelem nagy egyéniségeit mutatja be a középkortól egészen napjainkig.

A jelöltek zsűrizésében az Ecolounge és a Zöldunió is aktív szerepet vállalt: A Zöldunió és kijelölt médiaportfóliótagjai az előzsűrizésben vettek részt, Kiss Ádám József, oldalunk főszerkesztője pedig az előzsűri és a zsűri tagjaként, valamint tanácsadóként is segítette a szervező munkáját.

A zsűri tagjai:

A Zöldunió előzsűri tagjait a Zöldunió delegálta:

 

forrás: ozonetvmedia.hu

A rovat új hírei

Hasonló