Gyilkos méhek inváziója

Magazin

2013/09/18

Mára több mint 40 végzetes méhtámadást regisztrálnak évente. Ezek az afrikanizált méhek sokkal agresszívabbak európai társaiknál, amire a tudósok a mai napig keresik a magyarázatot.

Korábban már beszámoltunk arról, hogy a tömeges méhpusztulás sajnos Magyarországot is elérte, a szélsőséges időjárási jelenségek miatt a gazdáknak így különösen nehéz helyzetük van, ha „méhbarát” módon biomézet szeretnének előállítani.

Latin Amerikában hasonló problémával szembesültek a méhészek, amire megoldásként afrikanizált méheket (európai-, és afrikai házi méh kereszteződéséből létrehozott hibrid rovar) telepítettek abban a hitben, hogy ezek a méhek a magasabb hőmérsékletet jobban fogják viselni és produktívabbak lesznek. Számításaik be is váltak egészen addig, amíg a méhek nem vándoroltak az Egyesült Államokba, ahol egyre több problémát okoznak, embereket és állatokat támadnak meg. Mára több mint 40 végzetes méhtámadást regisztrálnak évente. Ezek a méhek sokkal agresszívabbak európai társaiknál, amire a tudósok a mai napig keresik a magyarázatot. A kutatók úgy vélik, hogy az afrikanizált méhek viselkedése a légnyomással változik. Nagyobb valószínűséggel vonulnak vissza a kaptárba az esős időszakban és agresszívebben is viselkedhetnek. Továbbá mivel élőhelyükre több, számukra szokatlan veszély is leselkedik, alaptermészetük is agresszívabb.

Az embereknek meg kell tanulniuk együtt élni az afrikanizált méhekkel is, úgy ahogyan együtt élnek az európai méhekkel a 17. század óta. Az afrikanizált méhekről tudni kell, hogy többet rajzanak, vándorolnak és nagyobb valószínűséggel támadnak, mint európai társaik. Ezek a méhek akár arra is képesek, hogy a vízbe menekült „áldozatukra” a víz felett körözve várjanak. Ahhoz, hogy elkerüljük a támadásukat kerülni kell élőhelyeiket, valamint meg kell akadályozni, hogy házunk körül kaptárt építsenek. Ha támadást észlelünk, egyenes vonalban meneküljünk, mert az átlagember gyorsabban fut, mint, ahogy ők repülnek, ne legyezzünk a karunkkal, de próbáljuk védeni az arcunkat. Ha világos ruhát viselünk,az szintén csökkenti a támadás valószínűségét.

Az afrikanizált méhek esete egy újabb példa arra, hogy az emberi beavatkozás a természet rendjébe eddig még nem látott problémákkal szembesítheti a lakosságot. Az afrikanizált méhek betelepítése gazdasági oldalról azonban meghozta a várt hatást, mivel több mézet termelnek az európai társaiknál.


Kép forrása / Szerző: Jeffrey W. Lotz

 

forrás: cbsnews.com, ecolounge.hu

A rovat új hírei

Hasonló