Magyarország legvastagabb fája

Hír

írta: Admin
2013/09/28

Az utóbbi idők legnagyobb hazai dendrológiai szenzációja a Gemenci erdőben felfedezett fekete nyárfa.

A dendromania.hu weboldal Magyarország legnagyobb famatuzsálemeit igyekszik bemutatni. A weboldal tulajdonosának Pósfai Györgynek, biológus-kutatónak - dendrológusnak az a célja, hogy összegyűjtse az összes hazai, 6 méternél nagyobb törzskörméretű fát. A lista folyamatosan bővül, bárki jelezheti felfedezését, amely, ha hitelesnek bizonyul, felkerül a weboldalra, ahogyan ez legutóbb is történt.

Csejtei Péter egy gemenci fotós túra során botlott bele abba a "Populus giganteumba", amely - jelenleg - Magyarország legnagyobb törzskörméretű fájának számít.

Populus giganteum, azaz gigantikus méretű zárvatermő. Ezzel a névvel is illetik azokat a fa-fajokat, amelyek (elvben) nyárfák, ám többtörzsűek és hatalmas mérettel rendelkeznek. Ilyen egyedek a Pörbölyi-erdőben, a Móric-Duna környékén találhatóak.


A felfedezésről készült fotót a Facebookon látta meg Szombathelyi Gergely és Fekete Adrien, akik megkeresték és megmérték fát, majd továbbították hírét a dendrománok felé. Szeptember 21-én Pósfai György és csapata, néhány természetfotós, és a terület kezelője, a Gemenc Zrt. munkatársai felkeresték a fát, majd hitelesítették.

A fekete nyár törzskerülete 1200 cm. Sarjeredetű lehet, mintegy 4 m magasságban négy fő ágra bomlik. Becsült magassága 30-35 m, becsült kora 100 év. A fa életerős, egészséges, így még sokat gyarapodhat.

Mi is az a dendrológia?
A dendrológia a fásszárú növények tudománya; a görög dendron (=fa) és logon (elmélet, tudományos feltételezés) - "tudomány"- szavak összetételéből jött létre. A tudományt rendszertani szinten művelő dendrológusok mellett a fákkal és cserjékkel főleg két alkalmazott botanikai ág foglalkozik: az erdészet (pl. fahozam, faipar) és kertészet (pl. díszkert, dísznövénytermesztés). Újabb tudományág a környezetvédelmi botanikán belül a környezetvédelmi dendrológia, amely főleg a sokféleség dokumentálását és fenntartását, a génmegőrzést tűzte ki célul. - dendrologia.eu


Hogy ez a fa a legnagyobb törzskerületű-e, azt biztosan nem lehet tudni. Jelenleg igen, ám könnyen elképzelhető, hogy a közeljövőben még ennél is nagyobb méretűre bukkannak a dendrománok. Pósfai György weboldalán több tucat fekete nyárfa található az utóbbi évekből, ugyancsak Gemenci helymeghatározással, azonban az is tény, hogy ez a fa a 12 méteres törzskerületével messze kitűnik a többi egyed közül.

A fotókat ezúton is köszönjük Elblinger Ferencnek. Weboldalán további fényképek is találhatóak.

forrás: dendromania.hu, dendrologia.eu, elbiferrum.blogspot.hu, wikipedia.org

A rovat új hírei

Hasonló

A misztikus Kampó-erdő

Lengyelország észak-nyugati részén található az a szürreális mesebeli erdő, melynek fái kampó alakot formáznak.

A halhatatlan fa

India egyik nemzeti jelképe, állítólag Buddha is egy ilyen fánál világosodott meg, és Nagy Sándor is hűsölt alatta. Bemutatjuk a ...