Termésátlagrekordok méhgyilkos vegyszerek használata nélkül

Hír

2016/11/30

A méhgyilkos rovarirtó szerek kivonásával a termésátlagok nemhogy drasztikusan visszaestek volna, ahogy a Növényvédőszer-gyártók és Importőrök Szövetsége (NSZ) állította 2013-ban, hanem éppen ellenkezőleg: európai és magyar termésátlagrekordok születtek. Ezért a Greenpeace szerint erősen megkérdőjelezhetőek az NSZ megrendelésére készült új tanulmány megállapításai, melyek a hazai mezőgazdaságra jelentett katasztrófaként mutatják be a káros növényvédő szerek korlátozását. A zöld szervezet emlékeztet arra, hogy ezen szerek uniós kivonása azért van napirenden, mert azok környezeti és egészségügyi szempontból elfogadhatatlan kockázatot jelentenek.

A Növényvédőszer-gyártók és Importőrök Szövetsége (NSZ) megrendelésére a Kleffmann Group által készített  „Növényvédő szer hatóanyagok tervezett kivonásának várható hatása a magyarországi szántóföldi növénytermesztésben (Budapest, 2016. november)” című tanulmány óriási károkat vizionál arra az esetre, ha kivonnának bizonyos, az emberi egészséget és a környezetet károsító növényvédő szereket a mezőgazdaságból.

A mostani tanulmányt megrendelő NSZ már 2013 márciusában is hasonló adatokkal riogatta az agrárium képviselőit, melyek aztán megalapozatlannak bizonyultak. Az érintett növények esetén 20-40%-os terméshozam-csökkenést jósoltak, ezzel szemben a korlátozást követően a korábbi éveket meghaladó, rekord terméshozamok születtek.

"A Kleffmann Group által készített tanulmány nem veszi figyelembe azt, hogy milliárdokban kifejezhető károkat okoz a beporzókat és a gyűrűsférgeket pusztító, valamint az emberi egészséget károsító szerek használata" – hangsúlyozta Simon Gergely, a Greenpeace vegyianyag-szakértője. Ezt az MTA által közzétett szakmai nyilatkozat is alátámasztja: "a neonikotinoidok negatívabban érinthetik a hasznos szervezeteket, mint a kártevőket, ami miatt a vegyszeres kezelések akár nettó terméscsökkenést is okozhatnak."

A vetésforgót és a biológiai növényvédelmet előíró ökológiai gazdálkodással alapvetően kiválthatóak lennének a méhgyilkos vegyszerek: mind a neonikotinoidok, mind a klórpirifosz. A Nagy-Britanniából és Franciaországból származó adatok szerint a korlátozást követően nem nőtt a teljes rovarirtószer-használat, ezen belül a klórpirifosz felhasználása sem.

"A Greenpeace továbbra is követeli mind a hét túlzott méhegészségügyi kockázatú vegyszer betiltását. Ha egy növényvédő szer károsnak bizonyul, akkor nem derogációt kell kérni a tilalom alól, nem másik vegyszert kell ajánlani, hanem a vegyszerhasználat nélküli, ökológiai módszereket kell elterjeszteni. Ideje, hogy a döntéshozók érdemben segítsék a gazdákat a vegyszermentes gazdálkodásra való átállásban" – emelte ki Tömöri Balázs, a Greenpeace agrárkampány-felelőse.

A méhek napjainkban riasztó mértékben fogyatkoznak az egész világon. A Greenpeace egy év alatt elérte, hogy a méhekre legveszélyesebb hét növényvédő szerből négyet korlátozzon az Európai Bizottság. Arról, hogy véglegesen betiltják-e a méhgyilkos vegyszereket, várhatóan 2017 első felében születik döntés Brüsszelben. A Greenpeace célja, hogy az új év kezdetéig 100 méhmenedéket állítson fel szerte az országban. A kampány kezdete óta több százan segítettek méhek örökbefogadásával, így most már 68 méhmenedéknél tart a program. Csatlakozzon Ön is: kattintson a csipemameheket.hu oldalra, és fogadj örökbe méhecskéket! Adományával Ön is jobbá teheti a világot!

forrás: greenpeace

A rovat új hírei

Hasonló

Eltűnőben a poszméhek!

A méhek kihalása esetén nem lenne semmilyen virágzó növény! A folyamat jelenleg is zajlik, immáron a poszméhek is eltűnőben ...