A méhészek 4,7 millió euró támogatást kapnak

Hír

írta: ecolounge
2017/12/11

Noha a magyar méhészeti ágazatot is sújtja a csoportos méhpusztulás, az Európai Unió 27 tagállama között a méhsűrűséget figyelembe véve Magyarország továbbra is a második helyen áll.

Az Európai Unió és a magyar kormány 50-50 százalékos finanszírozásában évi 4,7 millió euró támogatáshoz jut a magyar méhészeti ágazat, ami több mint 15 százalékkal haladja meg az előző támogatási ciklus forrásait – mondta Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára szombaton a Gyulai méz- és mézeskalács-fesztiválon.

A méhészek a megtermelt méz 73 százalékát nagybani felvásárlóknak, 1 százalékát kiskereskedőknek, üzleteknek, további 1 százalékát ipari felhasználóknak (mézeskalácsos, édesítőipar), 25 százalékát pedig közvetlenül a fogyasztóknak értékesítik. Az országban több olyan nagyobb mézüzem működik, amelynek alapanyag-feldolgozó kapacitása meghaladja az évi ezer tonnát. - Közölte Nagy István. A magyar méhészet a mezőgazdaság bruttó termelési értékének 1 százalékát, az állattenyésztésnek mintegy 3 százalékát adja, ami 22-25 milliárd forint.

Az Európai Unió 27 tagállama között a méhsűrűséget figyelembe véve a második helyen áll az ország, a termelés az elmúlt 10 évben 15 ezer és 30 ezer tonna között változott, míg a méhcsaládok száma meghaladja az 1 milliót. – tette hozzá. Az államtitkár az ágazat egyik legfontosabb feladataként azt jelölte meg, hogy tudatosítani kell a magyar méz előnyösebb tulajdonságait a külföldről, vagy az Európai Unión kívülről érkezettekhez képest. A magyar méz kiváló minőségű és zamatos, ugyanakkor ez a Kínából származó mézekre vagy annak keverékeire már nem minden esetben igaz – tette hozzá.

Emberi tevékenység következménye, hogy a méheket jelenleg a kihalás veszélye fenyegeti: A klímaváltozás, a víz- és talajszennyezés, a méhgyilkos vegyszereknek minősülő permetező - növényvédő szerek együttesen tizedelik a méhpopulációkat világszerte. Egyre többször tapasztalható csoportos méhpusztulás. "Ha kipusztulnak a méhek, az emberiség csak négy évvel éli túl az apró rovarok eltűnését." - hogy valóban Albert Einstein mondta-e a neki tulajdonított idézetet, vagy csak utólag hozták össze nevével, azt nem tudni, de tény, hogy a méhek és az emberiség sorsa összefügg: Az élelmiszerek 70%-ának előállításához szükség van a méhek és más beporzók munkájára, mezőgazdasági szerepük felbecsülhetetlen tehát, eltünésük az ökológiai egyensúly teljes összeomlását eredményezné.

forrás: MTI, Ecolounge

A rovat új hírei

Hasonló

Több mézet kellene fogyasztanunk!

A mézfogyasztás fontosságáról, a méz élettani hatásairól és táplálkozásunkban betöltött nélkülözhetetlen szerepéről ...